ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών

Συνάντηση με τους προέδρους των συνεταιριστικών τραπεζών είχε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, o Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής, ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Κωνσταντίνος Γαλιάτσος.

Από την πλευρά των συνεταιριστικών τραπεζών μετείχαν οι εξής: Νικόλαος Μυρτάκης, Πρόεδρος Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, Α’ Αντιπρόεδρος Παγκρήτιας, Μιχαήλ Μαρακάκης, Πρόεδρος ΣΤ Χανίων, Αναστάσιος Λάππας, Πρόεδρος ΣΤ Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Ζωνίδης, Πρόεδρος ΣΤ Ηπείρου, Γεώργιος Μπούκης, Πρόεδρος ΣΤ Καρδίτσας, Χαράλαμπος Αλεξανδρίδης, Πρόεδρος ΣΤ Δράμας, Νικόλαος Ντουμανίδης, Πρόεδρος ΣΤ Έβρου, Νικόλαος Μηλιώτης, Πρόεδρος ΣΤ Πιερίας, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, Πρόεδρος ΣΤ Σερρών.

Οι επικεφαλής των συνεταιριστικών τραπεζών εξέθεσαν τα προβλήματα, αλλά και τις προοπτικές του κλάδου, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει ισχυρή ζήτηση δανείων, στην οποία προσπαθούν να ανταποκριθούν, παρά τις δυσκολίες που η οικονομική στενότητα προκαλεί.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόνισε ότι σταθερή κυβερνητική βούληση είναι η ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών, καθώς μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη, τη στήριξη των μικρών, ιδιαίτερα, επιχειρήσεων, καθώς και την προώθηση των μικροπιστώσεων στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ειδικά στην Ελλάδα, ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών πρέπει να ενισχυθεί εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος, συμβάλλοντας και στην αντιμετώπιση φαινομένων τραπεζικού αποκλεισμού πολιτών και επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση, επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης, δημιουργεί ένα ευνοϊκό οικοσύστημα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών τραπεζών και άλλων εναλλακτικών, συμπληρωματικών μορφών χρηματοδότησης με:

  • Τη διαμόρφωση της νέας Αναπτυξιακής Στρατηγικής, που δίνει σαφείς κατευθύνσεις και θέτει προτεραιότητες για την οικονομία.
  • Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό διακανονισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, που θα δώσει μια νέα ευκαιρία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
  • Τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου, για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και των μικροπιστώσεων, πεδίο στο οποίο ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες ήδη αναπτύσσουν αξιοσημείωτη δραστηριότητα.
  • Τη θέσπιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που δίνει σαφή κίνητρα σε νέες παραγωγικές επενδύσεις και ήδη προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, με χιλιάδες αιτήσεις.
  • Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησής τους από τις συνεταιριστικές τράπεζες, κυρίως μέσω του ΕΤΕΑΝ.
  • Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές, για την ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών και των άλλων εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης.

Επιπρόσθετα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κάλεσε τις συνεταιριστικές τράπεζες σε κοινή προσπάθεια για εδραίωση κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, και σε αντιμετώπιση της κινδυνολογίας, που αναπτύσσεται από ορισμένα κέντρα, με στόχο την οικονομική αποσταθεροποίηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημητρίου ανέπτυξε το περιεχόμενο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής και επισήμανε τις προοπτικές συνεισφοράς των συνεταιριστικών τραπεζών στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο κ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες άρσης των εμποδίων πρόσβασης των συνεταιριστικών τραπεζών στα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Στις τοποθετήσεις τους o Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ παρουσίασαν δράσεις που ήδη υλοποιούνται για τη στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, για την εξειδίκευση μέτρων ανάπτυξης του χώρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ