ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μελέτη: PSI και μέτρα Παπαδήμου εκτίναξαν τα «κόκκινα» δάνεια

Μελέτη: PSI και μέτρα Παπαδήμου εκτίναξαν τα «κόκκινα» δάνεια

Η πολιτική αστάθεια και η σοβαρή επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που εξηγούν την απότομη μεταβολή των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία αναφέρει πως από τη σκοπιά των οικονομικών δεδομένων οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι οι αλλαγές στα ποσοστά ανεργίας και στα επίπεδα του πληθωρισμού (αποπληθωρισμός).

Η έρευνα καταδεικνύει πως η εμβάθυνση της ύφεσης και της πολιτικής αβεβαιότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, ήταν υπεύθυνη για την απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Να σημειωθεί πως στο πρώτο τρίμηνο του 2012 «έτρεξε» η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το περίφημο PSI, ωστόσο λήφθηκαν και από την τότε κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου σκληρά μέτρα όπως η μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού (από 751 ευρώ σε 586 ευρώ) και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών, περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, η προώθηση των ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας αντί των κλαδικών, κ.α..

«Αυτές οι συνθήκες άλλαξαν δομικά τη σχέση μεταξύ των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των καθοριστικών παραγόντων τους μετά την εν λόγω περίοδο», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και προσθέτουν πως η επίπτωση της ανεργίας ή του πληθωρισμού στη μεταβολή των «κόκκινων δανείων» ήταν αισθητά μεγαλύτερη μετά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η έρευνα δείχνει πως από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια αύξηση 45% στα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια. Τα δε μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 33% και 31,8%, αντίστοιχα το ίδιο διάστημα. Η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο για τα καταναλωτικά όσο και για τα στεγαστικά δάνεια συνέβη μεταξύ του τέταρτου τρίμηνου του 2011 και του 2012.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι πως με εξαίρεση τις μεταβολές στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που δημιουργούν εισόδημα οι συνθήκες που σχετίζονται είτε με τις μεταβολές κεφαλαίων είτε με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις δεν φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στις αυξομειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ