ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «περίεργο» παιχνίδι της Γερμανίας με το ΔΝΤ - Μπλόκο στην αισιοδοξία από Σόιμπλε

Το «περίεργο» παιχνίδι της Γερμανίας με το ΔΝΤ - Μπλόκο στην αισιοδοξία από Σόιμπλε

Αισιόδοξος πως μπορεί σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρινίζοντας όμως πως δεν είναι σίγουρος για το εάν η λύση αυτή μπορεί να επιτευχθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί στο Eurogroup της Παρασκευής», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου θα εξεταστεί ο συνολικός μηχανισμός διασφάλισης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδος σε μεσοπρόθεσμη βάση και πιθανότατα και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως η συμφωνία έχει σχεδόν περιγραφεί στο βασικό της κορμό και υποστηρίζουν πως το χθεσινό μήνυμα του Πρωθυπουργού, πως εάν δεν υπάρξει τελική λύση στο αυριανό Eurogroup θα επιδιωχθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ζώνης του ευρώ, θα επιταχύνει τις διεργασίες. Ωστόσο, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η πλευρά Σόιμπλε δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους και μέχρι να το κάνουν κανείς δεν μπορεί να προδικάζει τη τελική μορφή που θα λάβει το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εργάζεται με στόχο τη λύση στο αυριανό Eurogroup, δεδομένου ότι η ίδια έδωσε τη σχετική διαβεβαίωση αυτοπροσώπως στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εντατικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου

Εντατικές προσπάθειες για την άρση των νέων εμποδίων που εμφανίστηκαν την Τετάρτη και απειλούν τη δυνατότητα επίτευξης κατ' αρχήν συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup καταβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το ΔΝΤ έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Μία από τις πηγές με τις οποίες μίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ «έδειξε» το Βερολίνο ως ιθύνοντα νου πίσω από τις καινούργιες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θέλει να ξανανοίξει το θέμα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Ως αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ζητήσει αύριο ανοιχτά την εφαρμογή των μέτρων ήδη από το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την αλλαγή θέσης από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Πηγές των Βρυξελλών χαρακτήριζαν, από τις αρχές της εβδομάδας, «περίεργη» τη στάση του ΔΝΤ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι και η Ελλάδα είχε κατά το παρελθόν ανοίξει κεφάλαια της διαπραγμάτευσης που θεωρούνταν, ήδη, συμφωνημένα.

Σε κάθε περίπτωση, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν και αυτές οι δυσκολίες μέχρι και το αυριανό Eurogroup. Έτερος αξιωματούχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Παρασκευή», ενώ στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν νέα σειρά επαφών πριν από την αυριανή συνεδρίαση.

Σημειώνεται, πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε εξαρχής στόχο να είναι σε θέση την Παρασκευή να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών, στη Βαλέτα, μία «κατ' αρχήν πολιτική συμφωνία», η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.

Aπό την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε νωρίτερα πως «βρίσκεται σε επαφή με τους υπόλοιπους θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος κατά το αυριανό Eurogroup. «Είναι αναγκαίο όλοι οι εταίροι να συνεχίσουν να εμπλέκονται με καλή πίστη, προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή ελπίζει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος κατά την αυριανή συνεδρίαση στη Βαλέτα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Αννίκα Μπράιντχαρτ.

Κυβερνητικές πηγές

Υπό συζήτηση με τους θεσμούς παραμένει ακόμη το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα στο ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην «προσωπική διαφορά» το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020.

Αυτό ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος παράλληλα δήλωσε πως δεν ισχύει ότι το Ταμείο ζητεί λήψη μέτρων από το 2018. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων. Ερωτηθείς δε εάν το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές θέσεις του για αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά της ανταπεργίας, απάντησε ότι τα εργασιακά είναι πάντα ανοικτά έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ