ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

Τι προβλέπει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέσω του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που κατατέθηκε στην Βουλή το Σάββατο, οι οφειλέτες-επιχειρηματίες θα μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές (τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες).

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου τόνισε πως αν και οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ανέρχονται στις 400.000, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσες εξ αυτών τηρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Κατά τον ίδιο, στόχος του πλαισίου είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες φάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια όσο και τα έσοδα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο υπουργός τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, διευκρινίζοντας ότι βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία όπως διαβεβαίωσε ως τότε θα είναι «πλήρως έτοιμη».

Ερωτηθείς στο θέμα της προστασίας των τραπεζικών στελεχών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα εμπλέκονται στη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων οφειλών, σημείωσε ότι προετοιμάζεται σχετική διάταξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Πρώτα θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και μετά να ακολουθήσει η ρύθμιση αυτή», είπε.

Ο νέος μηχανισμός

Το νέο πλαίσιο αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές έως και τις 31/12/2016 από 20.000 ευρώ και άνω, που είναι σε λειτουργία.

Το νομοσχέδιο προσφέρει δύο βασικά οφέλη: α) ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσια και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (10 έτη) και β) ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Ο οφειλέτης αφού εκκινήσει την διαδικασία, μπορεί να διαπραγματευτεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο με τους πιστωτές και να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Οι πιστωτές προστατεύονται ως εξής:

1) Οι μικροί πιστωτές, μπορούν να διεκδικήσουν το σύνολο των απαιτήσεων τους

2) Εκκίνηση διαδικασίας ακόμη και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης

3) Δικλείδες ασφαλείας που εντοπίζουν «στρατηγικούς κακοπληρωτές»:

· Άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου

· Προσκόμιση περιουσιακών στοιχείων

· Απειλή αναβίωσης του συνόλου των χρεών, αν ο οφειλέτης δεν τηρεί τους όρους του συμβιβασμού

Όσον αφορά την προστασία των οφειλετών η νομοθεσία προβλέπει:

1) Χρονικά προσδιορισμένη αναστολή από καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του

2) Σαφή χρονοδιαγράμματα για κάθε βήμα της διαδικασίας

3) Υλοποίηση της διαδικασίας από ειδικό πληροφοριακό σύστημα

Οι υποβολές αιτήσεων θα γίνονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

17841976

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ