ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 4ο Μνημόνιο

Handelsblatt: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 4ο Μνημόνιο

Τη θέση ότι η συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας «δεν ήταν επιτυχία», αλλά απλά ένα ακόμα βήμα σε ένα δύσκολο δρόμο, διατυπώνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε σχόλιό της με τίτλο «Δέσμια της κρίσης η Ελλάδα».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως «είναι σχεδόν απίθανο» ότι η Ελλάδα θα βγει σύντομα από την κρίση. Όπως εξηγεί, «δεν συντρέχει κανένας λόγος για να πάρουν ανάσα Ελλάδα και δανειστές. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Η χώρα απέχει ακόμα πολύ από την διάσωσή της».

Κατά την Handelsblatt η παρακαταθήκη που θα αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα που θα τον διαδεχθεί θα είναι βαριά. «Το τρίτο πρόγραμμα εκπνέει το καλοκαίρι του 2018 και η Ελλάδα σχεδιάζεται τότε να βγει στις αγορές. Το 2019 όμως η χώρα θα κληθεί να αποπληρώσει 20,5 δισ. ευρώ. Από σημερινή σκοπιά μοιάζει ουτοπικό η Ελλάδα να αντλήσει, με φυσιολογικά επιτόκια, ένα τέτοιο ποσό από τις διεθνείς αγορές. Αν λοιπόν οι πιστωτές θέλουν να αποφύγουν την χρεοκοπία της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να καταφύγουν, στα μέσα του 2018, σε ένα τέταρτο πρόγραμμα», σημειώνει σχετικά.

Η γερμανική εφημερίδα καταλήγει λέγοντας πως οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και πως ήδη η χώρα διανύει την όγδοη χρονιά ύφεσης και λόγω του πολύτιμου χρόνου που έχασε η κυβέρνηση Τσίπρα, η Ελλάδα παραμένει στα δεσμά της κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ