ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχει» το υπουργείο να προετοιμάσει τα αντισταθμιστικά μέτρα

«Τρέχει» το υπουργείο να προετοιμάσει τα αντισταθμιστικά μέτρα

Σε τεχνικές προετοιμασίες προκειμένου τα αντισταθμιστικά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς να είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και έτοιμα προς νομοθέτηση όταν τα κλιμάκια των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM επιστρέψουν στην Αθήνα έχει προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας.

Τα λεγόμενα και θετικά μέτρα, θα θεσμοθετηθούν παράλληλα με τα αρνητικά και θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018. Ειδικό βάρος έχουν ρίξει οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ στα αντισταθμιστικά μέτρα που σχετίζονται με το δίχτυ προστασίας χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων και παιδιών.

Τα μη φορολογικά αντισταθμιστικά μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ και κλιμάκωση για τους υπόλοιπους ως εξής: από 700 έως 1.200 ευρώ εισόδημα από συντάξεις, μείωση συμμετοχής κατά 50% (σήμερα η συμμετοχή είναι 0, 10 και 25%, ανάλογα με τα φάρμακα και την ασθένεια). Από 1.200 ευρώ και πάνω, μείωση της συμμετοχής κατά 25%.
  • Την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί: 60 ευρώ για το πρώτο και 90 ευρώ για το δεύτερο (σήμερα 40 ευρώ).
  • Την επιδότηση ενοικίου με έως 80 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια και την οικογενειακή κατάσταση και στόχο να καλυφθεί το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας.
  • Τη χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών μεταξύ 0 και 4 ετών με 150 εκατομμύρια ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.
  • Τη δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας.
  • Την επέκταση των σχολικών γευμάτων στον μισό παιδικό πληθυσμό δημοτικού - γυμνασίου. Ο στόχος περιλαμβάνει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 παιδιά του δημοτικού και 150.000 παιδιά του γυμνασίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ