ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία «εξπρές» και ψήφιση μέτρων πριν τις 15 Μαΐου επιδιώκει η κυβέρνηση

Συμφωνία «εξπρές» και ψήφιση μέτρων πριν τις 15 Μαΐου επιδιώκει η κυβέρνηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται από χθες τα κείμενα των Μνημονίων του ΔΝΤ και της ΕΕ, τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θεσμών και κυβέρνησης από την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε συμφωνία "εξπρές" με τους δανειστές έως την 1η Μαΐου και να ψηφίσει τα μέτρα που υποδείξουν οι θεσμοί πριν απο τις 15 Μαΐου, ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να αποκτήσει ένα καθαρό διάδρομο για τη συζήτηση για το χρέος.

Όπως ανέφερε χθες από την Ουάσιγκτον ανώτατη πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση έλαβε το Σάββατο το Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ και το αντίστοιχο Μνημόνιο Κατανόησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΜoU).

"Η στρατηγική είναι να τα συζητήσουμε έως την 1η Μαΐου" ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, ξεκαθαρίζοντας πως οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (EE), Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) και Φραντζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) είναι προγραμματισμένο να μείνουν στην Αθήνα για πέντε μέρες.

Όπως τόνισε, στόχος των εμπλεκομένων πλευρών είναι να οδηγηθούν γρήγορα σε συμφωνία επί των κειμένων και ακολούθως να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα που θα υποδειχθούν από τους θεσμούς από τη Βουλή. "Στόχος είναι πριν από τις 15 Μαΐου να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα από τη Βουλή και να έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις ώστε να υπάρξει χρόνος να συνταχθεί από τους θεσμούς πριν το Eurogroup η θετική έκθεση συμμόρφωσης, το λεγόμενο compliance report", ανέφερε σχετικά.

Η ίδια πηγή απέφυγε να αναφερθεί στα μέτρα που περιλαμβάνονται στα κείμενα των μνημονίων των θεσμών. Αρκέστηκε να πει πως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει δρομολογηθεί καθώς το σχετικό νομοσχέδιο είναι στη Βουλή και πως το θέμα της ενέργειας σχετίζεται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας.

Για το θέμα του χρέους η ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε πως από τη στιγμή που θα αναχωρίσουν οι θεσμοί από την Αθήνα θα ξεκινήσουν και οι σχετικές διαβουλεύσεις. Όπως εκτίμησε, ενδεχομένως στη Σύνοδο της G7 στο Μπάρι (11-13 Μαΐου) θα γίνουν συζητήσεις για το χρέος. "Θα μπορούσε να γίνει Washington Group στη G7", ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας πως όλοι οι πρωταγωνιστές θα παρίστανται εκεί.

Για τις διαφωνίες επί του χρέους τόνισε πως επειδή οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ παραμένουν. Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ θέλει περισσότερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από ότι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να παράσχουν. Ωστόσο εκτίμησε πως όσο θα προχωράμε προς την καταληκτική ημερομηνία, τόσο και οι διαφορές θα αμβλύνονται. "Είναι εφικτό να έχουμε global agreement", για το χρέος είπε.

Στη βάση αυτή ανέφερε πως από τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόεκυψε πως αν και ο Γερμανός υπουργός συμφωνεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, επιμένει στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου 2016 για το χρέος, ενώ από τη χθεσινή συνάντηση με τον Πόουλ Τόμσεν προέκυψε πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να παει στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο με τα σημερινά μη αποσαφηνισμένα μέτρα για το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποπληρωμή του ΔΝΤ από τον ESM είπε πως βοηθάει το Ταμείο στο να πάρει μια απόφαση, αλλά συμβάλει και στη βιωσιμότητα του χρέους.

Για το τί θα συμβεί έαν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Ταμείου για το χρέος, ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου επανέλαβε τη θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός πως έαν δεν υπάρχει λύση για το χρέος και εαν δεν μετάσχει το Ταμείο δεν θα υλοποιηθούν και τα όσα έχει ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για το τί θα γίνει με τη δόση εαν δεν μπει το ΔΝΤ στη πρόγραμμα, η πηγή είπε όλες οι πλευρές ακόμη και σε επίπεδο υπουργών δεν συζητούν το σχετικό ενδεχόμενο. "Ο λόγος που δεν συζητούνται αυτά τα πράγματα είναι πως εάν υπάρχει plan b στο τραπέζι απομακρυνόμαστε από την επιθυμητή λύση. Δεν συζητείται ούτε σε υπουργικό επίπεδο το ενδεχόμενο να μη μπει το ΔΝΤ", τόνισε.

Σε ερώτηση για τα πρωτογενή πλεόνασματα η πηγή του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε πως δεν θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα στη συζήτηση για το χρέος, δίνοντας την εντύπωση πως η συζήτηση για τα θέματα αυτά είναι προχωρημένη.

"Η εντύπωση μου είναι ότι για τα πόσα χρόνια θα είναι στο 3,5% υπάρχει σύγκλιση όλων των παικτών δηλαδή υπάρχει μια πρώτη συμφωνία. Αν είναι να τσακωθούνε όλοι οι παίκτες δεν θα τσακωθούν για αυτό. Ακόμα ουσιαστικά δεν έχει γίνει συζήτηση, βλέπω όμως ότι δεν νομίζω ότι θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα που θα διαφωνήσουν", είπε και ξεκαθάρισε πως η ελληνική θέση για καταγραφή πλεονάσματος 2,5% του ΑΕΠ και πρόσθετου πλεονάσματος 1% του ΑΕΠ το οποίο θα πηγαίνει για την ανάπτυξη παραμένει στο τραπέζι.

Για το πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ του 2016 είπε πως είναι θετική έκπληξη και για τις αγορές και για τους θεσμούς και εξήγησε πως οι θεσμοί είναι πλέον αναγκασμένοι να αναθεωρήσουν τα βασικά τους σενάρια. Όπως τόνισε η πηγή, η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως μόνον ένα μικρό μέρος του πλεονάσματος οφείλεται σε προσωρινά μέτρα και εκτίμησε πως η δημοσιονομική επίδοση του 2016 θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο και για το 2017 και για τα επόμενα χρόνια.

Στη βάση αυτή αναγνωρίσθηκε ο κίνδυνος η δημοσιονομική επιτυχία του 2016 να ερμηνευθεί από τους Ευρωπαίους ως ένδειξη πως η επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων ειναι εφικτή για μεγάλο διάστημα. "Η επιτυχία του 2016 έδειξε πως κακώς μας πίεζαν να λάβουμε πρόσθετα μέτρα το Μαΐο", ανέφερε σχετικά επικρίνοντας το ΔΝΤ.

Τέλος, για την αμερικανική πολιτική έναντι της Ελλάδος η πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε πως είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και πως "αυτό δεν ειναι κατ' ανάγκην κακό".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ