ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα μοιάζει το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Πώς θα μοιάζει το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Σχέδιο για τη δημιουργία Νομισματικού Ταμείου για τις χώρες της ευρωζώνης που θα αποτελεί επέκταση του υπάρχοντος ESM, ώστε να μπορούν να διασώζονται χώρες και να μειωθεί ο κίνδυνος από επικίνδυνες κρίσεις χρέους που ενδεχομένως να απειλήσουν ακόμη και την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος επεξεργάζεται η Γερμανία.

Οπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά της η «Sueddeutsche Zeitung» με τίτλο «Ασφάλεια μέσω ρήτρας χρεοκοπίας», στόχος του Σόιμπλε είναι να κάνει το ευρώ απρόσβλητο από τις πολιτικές εξελίξεις που συντελούνται κατά καιρούς σε χώρες - μέλη, καθώς σε περίπτωση που μια χώρα χρειαστεί διάσωση θα ενεργοποιούνται αυτόματα κάποιοι μηχανισμοί στήριξής της. Θα πρόκειται ουσιαστικά για οργανωμένη χρεοκοπία μιας χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και θα γίνεται με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούν να επωφελούνται ακόμη και οι μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με την Cerstin Gammelin που είναι η συντάκτρια του ρεπορτάζ της «SZ» με ημερομηνία 23 Απριλίου 2017, έχει τη στήριξη και του προέδρου της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και του επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το σχέδιο που εκπόνησε την Μπούντεσμπανκ πέρυσι το καλοκαίρι προτείνει σε γενικές γραμμές να μπει ειδικός όρος στα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης. Ο όρος αυτός θα προβλέπει ότι στην περίπτωση κρίσης χρέους μιας χώρας οι πιστωτές θα αποποιούνται μέρος των αποδόσεων. Οι πιστωτές θα συμμετέχουν αυτόματα σε μείωση χρέους.

Ειδικότερα, εάν μια χώρα της ευρωζώνης φτάσει σε δεινή κατάσταση, τότε θα μπορεί να ζητήσει δάνειο - γέφυρα από τους εταίρους ώστε να μπορούν να καλύπτονται βασικές κρατικές ανάγκες, όπως αναφέρει η «SZ». Εάν ληφθεί τέτοιο δάνειο - γέφυρα, τότε η διάρκεια αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων αυτής θα επεκτείνεται κατά τρία χρόνια. Εάν κατά τη διάρκεια αυτή η χώρα εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένη και να αντιμετωπίζει προβλήμαα χρηματοδότησης, τότε οι πιστωτές θα συμμετέχουν αυτόματα σε περικοπή χρέους. Ολα αυτά πάντως έχουν και μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι εάν μπουν τέτοιες ρήτρες στα κρατικά ομόλογα, τότε το κόστος δανεισμού ορισμένων χωρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Η ιδέα για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου πρωτοξεκίνησε το 2010 με την ελληνική κρίση. Οι διαπραγματεύσεις για τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού όμως, αναφέρει η «SZ», θα ξεκαθαρίσουν μόνο μετά τις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ