ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεσοπρόθεσμο και εργασιακές σχέσεις στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

Μεσοπρόθεσμο και εργασιακές σχέσεις στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018- 2021, ζητήματα σχετικά με τη νομική κάλυψη των τραπεζικών διοικήσεων κατά τις αναδιαρθρώσεις δανείων, αλλά και θέματα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις εξετάζονται στις σημερινές συναντήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Οι συναντήσεις με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) ξεκίνησαν στις 4.20 με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Η συζήτηση αρχικά θα περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά και ακολούθως τα χρηματοπιστωτικά.

Προς συζήτηση θα βρεθεί κυρίως το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ στο οποίο περιγράφονται το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018. Να σημειωθεί πως το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP) του ΔΝΤ είναι πέντε σελίδες, αλλά συνοδεύεται από τεχνικό μνημόνιο 36 σελίδων, στο οποίο αποτυπώνονται όλα τα μέτρα και τα προαπαιτουμενα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στη συνάντηση ανέφερε πως το ΔΝΤ έχει ανοίξει θέματα για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια που μέχρι σήμερα δεν ήταν στο τραπέζι. Για τα δημοσιονομικά είπε πως αυτό που θα εξεταστεί μεταξύ άλλων είναι ένα τα πλεονάσματα είναι διατηρήσιμα ή η επίδοση του 2016 ήταν ένα «θετικό σοκ».

Στις 7.30 θα προστεθεί και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς θα εξεταστούν ζητήματα σχετικά με τα εργασιακά.

Να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης και θεσμών για τα δημοσιονομικά διεξάγονται υπό την παραδοχή ότι η Ελλάδα θα πετύχει εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ και το 2018 θα σημειώσει πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ. Τα αναθεωρημένα αυτά μεγέθη έχουν ως σενάριο βάσης το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ ή 6,9 δισ. ευρώ.

Στα χρηματοπιστωτικά το βασικό θέμα είναι η τροπολογία για την προστασία των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων υπαλλήλων που εμπλέκονται στις αναδιαρθρώσεις δανείων και οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εκ μέρους των τραπεζών.

Στα εργασιακά μπορεί η κυβέρνηση να αναχαίτισε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς ούτε το όριο των ομαδικών απολύσεων θα αυξηθεί, ούτε θα θεσμοθετηθεί η ανταπεργία, ωστόσο η επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) θα γίνει στα τέλη του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ