ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όμηρος» της κόντρας Γερμανίας – ΔΝΤ για το χρέος η αξιολόγηση

«Όμηρος» της κόντρας Γερμανίας – ΔΝΤ για το χρέος η αξιολόγηση

Η εκταμίευση της δόσης στο τέλος Ιουνίου προϋποθέτει συμφωνία με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος στο Eurogroup στις 22 Μαΐου. Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κατέστησε απολύτως ξεκάθαρο, πως η ομοφωνία στο επικείμενο Eurogroup αναφορικά με τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, κάθε άλλο παρά δεδομένη μπορεί να θεωρείται.

Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι «πεπεισμένος» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε ότι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία θέτει ως όρο το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε πως δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είπε ότι «δεν ετοιμάζεται καμία ελάφρυνση χρέους», παραπέμποντας σε αποφάσεις μετά το επιτυχές τέλος του τρίτου προγράμματος και εφόσον χρειαστεί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησε να δώσει μια σαφή απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο θα μπορούσε να συζητηθεί η πρόταση, την οποία φαίνεται να έχει καταθέσει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ότι δηλαδή η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να εφαρμοστεί σταδιακά. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή άμεσα θα πρέπει να αποφασιστεί το πλαίσιο μέτρων και μετά τη λήξη του προγράμματος, η ποσοτικοποίησή τους.

Κανείς βέβαια δεν πίστευε ότι στις 22 Μαΐου θα υπήρχαν αποφάσεις για το χρέος άμεσης εφαρμογής. Ακόμα και η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, παρά τη ρητορική των προηγούμενων μηνών, ότι εφόσον σκιαγραφηθούν μελλοντικές παρεμβάσεις, αυτές θα εφαρμοστούν μετά το 2018.

Το ζητούμενο πια είναι μια περιγραφή των μελλοντικών παρεμβάσεων, ικανή να ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ένα σενάριο διαφωνιών και μετάθεσης των αποφάσεων σε μεταγενέστερο χρόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί και εκτιμάται από ευρωπαϊκές πηγές ότι θα ήταν ικανό να ασκήσει πρόσθετες αρνητικές επιδράσεις στις ήδη συμπιεσμένες προοπτικές δραστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σε χθεσινή ενημέρωση του Τύπου για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πως το πακέτο πολιτικών είναι αρκετό για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την στιγμή που τα μέτρα ψηφιστούν από την Βουλή και επιβεβαιωθούν από τους ίδιους τους θεσμούς, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης. Αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τότε η οικονομία τίθεται σε κίνδυνο.

«Από την οπτική όμως του ΔΝΤ αυτή είναι μία μερική συμφωνία και όχι ολοκληρωμένη, καθώς το Ταμείο υποστηρίζει ότι για να συμμετάσχει και αυτό στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να προστεθεί και το σκέλος της βιωσιμότητας του χρέους», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ