ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση έδωσε μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση έδωσε μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η λογική που διατρέχει την κυβέρνηση στον σχεδιασμό της «δίκαιης ανάπτυξης» αφορά σε μια «οικονομία προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ανθρώπων κι όχι άνθρωποι προσαρμοσμένοι, σε βαθμό σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης, στις ανάγκες της οικονομίας», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

«Γι' αυτόν τον λόγο», υπογραμμίζει, «η κυβέρνηση έδωσε μάχη με τους θεσμούς ώστε να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στις εργασιακές σχέσεις. Γι' αυτό, προσθέτει, επανασχεδιάσαμε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θέτοντας ως βασικό κριτήριο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τα ανοίξαμε σε δυναμικές παραγωγικές ομάδες που μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση».

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει, σε συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής», ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συνολική συμφωνία που, καθώς φαίνεται, βρίσκεται προ των πυλών, δημιουργούν ένα νέο πιο θετικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία, θέτοντας το ζήτημα της ανάπτυξης ως της κεντρικής προτεραιότητας του επόμενου διαστήματος». Αναφέρει ότι με σειρά από πρωτοβουλίες στο χρηματοδοτικό πεδίο όπως, μεταξύ άλλων, τα καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, αλλά και με σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως οι νόμοι που ψηφίστηκαν για την απλοποίηση και επιτάχυνση της σύστασης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, «διαμορφώνουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, να απελευθερωθεί η συσσωρευμένη δυναμική της οικονομίας».

Επισημαίνει ότι οι επενδύσεις έχουν ανάγκη από ένα σταθερό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο, με απλούς και διαφανείς κανόνες και διαδικασίες και σαφείς προτεραιότητες, ώστε να κατευθύνονται σε τομείς με το μέγιστο παραγωγικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα. «Αυτά εξασφαλίζουμε μέσα από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο», σημειώνει. Από εκεί και πέρα, προσθέτει, η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα έχει και μία σειρά άλλες προϋποθέσεις: υγιές τραπεζικό σύστημα που θα χρηματοδοτεί σταθερά την οικονομία, σύγχρονη και αξιόπιστη δημόσια διοίκηση και την αποτελεσματική και στοχευμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πηγών. «Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε από την αρχή στο υπουργείο Οικονομίας και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», αναφέρει.

Αναφορικά με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ στη νέα περίοδο: Προτεραιότητα η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από την ανάπτυξη και ενός ισχυρού τομέα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η αναζωογόνηση της μεταποίησης και της βιομηχανίας με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και η σύνδεση της παραγωγικής δραστηριότητας με την έρευνα και την καινοτομία. Έμφαση σε στοχευμένα μικρά και μεσαία έργα βασικών υποδομών σε όλη τη χώρα, που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζει τον συνεχή διάλογο με τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, προσπάθεια που, όπως υπογραμμίζει, «εντείνουμε με τα 13 περιφερειακά συνέδρια που διοργανώνουμε το επόμενο διάστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ