ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλή για νέα μέτρα μετά το 2018 από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Απειλή για νέα μέτρα μετά το 2018 από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εάν η Ελλάδα δεν καταγράψει μέση ανάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ την περίοδο 2018-2021 τότε θα προκύψει ανάγκη πρόσθετων μέτρων. Αυτό αναφέρει σε τίτλους έκθεση που εξέδωσε σήμερα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σχετικά με τους στόχους του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην αξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2018-2021 αναφέρει ότι τόσο οι προβλέψεις που αφορούν στη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος όσο και οι προβλέψεις που αφορούν στην εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ είναι κατά βάση αισιόδοξες και συναρτώνται με την πραγμάτωση σειράς προϋποθέσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση που υπογράφει ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας, ο στόχος που τίθεται στο ΜΠΔΣ 2018-2021 για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% είναι ένας πολύ απαιτητικός στόχος και η επίτευξή του σε συνδυασμό με μεγέθυνση 2,4% σε μέσο ετήσιο ρυθμό, εξαρτάται δραστικά από τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών στα τρέχοντα επίπεδα και τη συνέχιση της υπερ-απόδοσης των δημοσίων εσόδων που καταγράφηκε από τις αρχές του 2016 και κατά τα τελευταία διαδοχικά τρίμηνα παρά την παρατεινόμενη αβεβαιότητα και τη σχετική στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αποκαλύπτει πως το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,8% εφέτος, ανάπτυξη 2,4% για το 2018, για το 2019 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6%, για το 2020 αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% και για το 2021 αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2%.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης στο βαθμό που δεν επιτευχθούν οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης, οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως δεν θα είναι επιτεύξιμοι και θα καταστήσουν αναγκαία τη λήψη «διορθωτικών μέτρων». Με αυτήν την έννοια, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο υιοθετεί υπό προϋποθέσεις τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

«Παραμένει το ερώτημα κατά πόσον μια συνεχώς περιοριστική δημοσιονομική πολιτική είναι συμβατή με τους στόχους για την διατήρηση θετικών ρυθμών αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ. Ο συνδυασμός υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης και υψηλών ασφαλιστικών εισφορών θα περιορίζουν τη δυνατότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ, και αυτό αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου», σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την μέτρηση οι παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα που προβλέπονται με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 (μείωση συντάξεων το 2019 και μείωση αφορολόγητου το 2020) εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 1,9 δισ. ευρώ για το έτος 2020 και 2,1 δισ. ευρώ για το έτος 2021. Δηλαδή θα αθροιστούν σε 4 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ