ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup Live: Η κρίσιμη συνεδρίαση για το ελληνικό χρέος

Eurogroup Live: Η κρίσιμη συνεδρίαση για το ελληνικό χρέος
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Τα ψέματα για το ελληνικό χρέος τελείωσαν και στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup θα φανεί εάν οι δανειστές θα ξεπεράσουν τον "σκόπελο" που ακούει στο όνομα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή και πάλι θα κυριαρχήσει η γερμανική άποψη. Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στο Μαξίμου, κυβερνητικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν πως σε αυτή τη συνεδρίαση του Eurogroup οι "παίκτες" απλώς θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και το πιθανότερο σενάριο είναι οι όποιες αποφάσεις να μετατεθούν γι

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», σημείωσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα εναλλακτικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους γερμανούς βουλευτές και περιλαμβάνουν διαφορετικές υποθέσεις αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα που η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει μακροπρόθεσμα.

Με βάση το πρώτο σενάριο, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα με ρυθμό της τάξης του 1,3% και το πρωτογενές πλεόνασμά της κατά μέσο όρο θα είναι στο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτό θα μειώσει την αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ κάτω από το 60% το 2060. Το δεύτερο πιο απαισιόδοξο σενάριο, τοποθετεί το ελληνικό χρέος στο 226% του ΑΕΠ το 2060, με την υπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο το 1,5% του ΑΕΠ. Το τρίτο σενάριο, προβλέπει μία λύση που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και βρίσκεται κάπου στη μέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ