ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Εξετάζουμε όλες τις επιλογές

ΔΝΤ: Εξετάζουμε όλες τις επιλογές
IMF Staff Photograph

Στη διαβεβαίωση πως δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, ξεκαθαρίζοντας πως προκειμένου να υπάρξει εισήγηση προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για ένα νέο πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα του χρέους.

Ο Ράις δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για την Ελλάδα, καθώς σήμερα διέρρευσε μέρος των πρακτικών του Eurogroup, στα οποία ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν εμφανίζεται θετικός στο να θέσει προς συζήτηση στη Διοίκηση του ΔΝΤ πρόταση, βάσει της οποίας θα εγκριθεί από το Ταμείο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα και θα ακολουθήσει το δάνειο όταν ξεκαθαρίσουν οι όροι ελάφρυνσης του χρέους.

«Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Να πάμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο με ένα πρόγραμμα και να δώσουμε χρήματα αργότερα», δήλωσε στο Eurogroup ο Τόμσεν.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Τζέρι Ράις δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για τη συγκεκριμένη θέση που εξέφρασε ο Πόουλ Τόμσεν.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε κατηγορηματικά πως η θέση του Ταμείου παραμένει όπως έχει τονιστεί εδώ πολύ καιρό, ήτοι πως για την Ελλάδα απαιτείται ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο όπως υπογράμμισε πλέον υπάρχει, αλλά απαιτείται και βιωσιμότητα του χρέους. «Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει», τόνισε ο Ράις.

Ο ίδιος είπε πως τη Δεύτερα (σ.σ. στο Eurogroup) οι συζητήσεις επικεντρωθήκαν στο χρέος και στα επίπεδα που θα πρέπει να κινηθεί η ελάφρυνση του, όπως και στις εκτιμήσεις για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα, στοιχεία που συνδέονται απευθείας με τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Οι συζητήσεις για αυτά τα θέματα συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και στις 15 Ιουνίου. Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το σημείο. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές στην βάση των πρακτικών μας και τον κανόνων μας. Ο στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τις χώρες μέλη μας με το καλύτερο τρόπο που μπορούμε», είπε ο Ράις.

Ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη για την αναφορά Τόμσεν και για το εάν γίνεται να εγκριθεί το πρόγραμμα χωρίς να υπάρξει εκταμίευση δόσης ο Ράις απάντησε ως εξής: «Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στο παρελθόν που δόθηκε «καταρχήν έγκριση σε πρόγραμμα» (programmes in principle)», ανέφερε, ωστόσο συμπλήρωσε πως η θέση του ΔΝΤ είναι συνεπής για αυτό που θέλει, ήτοι να υπάρξουν και μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους.

«Πριν κάνουμε πρόταση στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο θέλουμε και τα δύο και μεταρρυθμίσεις και διαβεβαιώσεις για το χρέος», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου 2016 ικανοποιεί το ΔΝΤ, ο κ. Ράις διευκρίνισε ότι αποτελεί βάση συζήτησης.«Έχουμε κανόνες και πρακτικές, αλλά προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι, όσο πιο ευέλικτοι μπορούμε. Στόχος μας είναι να υπηρετούμε πάντα τη χώρα μέλος όσο το δυνατόν καλύτερα και να χρησιμοποιούμε τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε.

Ερωτηθείς από τον Μιχάλη Ιγνατίου για το εάν μεταθέτοντας την απόφαση για το χρέος το ΔΝΤ κάνει πολιτική χάρη στους Γερμανούς ο Ράις απάντησε αρνητικά. «Δεν συμφωνώ με το χαρακτηρισμό. Είμαστε αντικειμενικοί και προσπαθούμε να είμαι δίκαιοι απέναντι σε όλες τις πλευρές. Προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι στο κράτος μέλος», ανέφερε.

Ο Ράις είπε πως οι διαφορές γεφυρώνονται και πως όλοι είναι αισιόδοξοι πως θα επιτευχθεί μια συμφωνία. «Βάζουμε τα δυνατά μας να φθάσουμε σε μια επωφελή για την Ελλάδα λύση», είπε και σημείωσε πως απαιτείται μεγαλύτερος ρεαλισμός για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τα πλεονάσματα και μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Οι προβλέψεις για το χρέος πρέπει να είναι ρεαλιστικές», τόνισε.

Σε σχέση με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του ESM για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη έως το 2060 και τις αντίστοιχες συντηρητικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ επανέλαβε ότι κατά την άποψη του ΔΝΤ δεν είναι βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% πέραν του 2022.

«Μακροπρόθεσμα, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πλεόνασμα του 3,5% δεν είναι βιώσιμο, καθώς η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν μπορεί να διατηρήσει τόσο υψηλό πλεόνασμα και πιστεύουμε ότι θα επιβάλει υπερβολικά υψηλό επίπεδο λιτότητας στον ελληνικό λαό. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτό το πλεόνασμα θα πρέπει να μειωθεί και ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ανάπτυξης. Και αυτό το μονοπάτι για το μακροπρόθεσμο πλεόνασμα και τις υποθέσεις που θα τον διέπουν δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί. Έτσι, αυτό είναι μέρος των συζητήσεων που σχετίζονται με την ελάφρυνση του χρέους και τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ