ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο διαπραγματευτικό «τρίπτυχο» για χρέος, ΔΝΤ και QE

Νέο διαπραγματευτικό «τρίπτυχο» για χρέος, ΔΝΤ και QE
ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Να διαμορφώσει μια σταθερή βάση διαπραγμάτευσης εν όψει του κρισίμου Eurogroup τους Λουξεμβούργου στις 15 Ιουνίου επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει ένα «τρίπτυχο» για το χρέος, το ΔΝΤ και το QE, το οποίο επιχειρεί να επικοινωνήσει τόσο μέσω της διπλωματικής οδού, όσο και μέσω των μεγάλων ξένων δικτύων.

Σε συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης και τους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα παρουσίασε το «τρίπτυχο του καθαρού διαδρόμου ή της καλής λύσης», το οποίο συνοψίζεται στα εξής:

  • Η κυβέρνηση επιμένει στο να διευκρινιστούν τώρα τα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν το 2018.
  • Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για δανεισμό, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΚΤ για την υπαγωγή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.
  • Η κυβέρνηση δεν θα συναινέσει στο να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, χωρίς τη χρηματοδότηση του Ταμείου.

Αν και στο τρίπτυχο αυτό η κυβέρνηση φαίνεται να στηρίζει τη διαπραγματευτική της στρατηγική, ωστόσο, έχοντας παράλληλα γνώση των συσχετισμών δυνάμεων, αφήνει ανοικτές διόδους προσέγγισης.

Κατά κάποιες πληροφορίες ενδεχόμενη μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος για αμέσως μετά τις 24 Σεπτεμβρίου 2017 και τις γερμανικές εκλογές θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, εάν υπάρξουν διασφαλίσεις για το τελικό αποτέλεσμα, στη βάση των σεναρίων που έχει εξετάσει το EuroWorking Group και πρότεινε ο ESM στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Το επικρατέστερο σενάριο που συγκέντρωσε την Γαλλο- ιταλική αποδοχή στο προηγούμενο Eurogroup και στο οποίο «έκλεισε το μάτι» και η Γερμανία, προβλέπει μέση οικονομική ανάπτυξη 1,5% έως το 2060, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 και σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια στο 1,8% αντί στο 2,2% για την περίοδο 2023-2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο με την παράταση των μέσων σταθμισμένων λήξεων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κατά 15 έτη (με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080), με την επιβολή ανώτατου ορίου στα επιτόκια των δανείων στο 1% έως το 2050 και τον καθορισμό του ανώτατου ορίου απόσβεσης στο 0,4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Χαμηλώνουν οι τόνοι

Αίσθηση προκαλεί η βεβαιότητα που εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας πως μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, με μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του EFSF κατά 8,5 χρόνια τουλάχιστον θα ήταν αρκετή για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους, ακόμη και αν τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ μόνο μέχρι το 2020 και μειωθούν στο 2% μετά. Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη η διευθέτηση αυτή θα αρκούσε για να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η θέση αυτή – που αποτυπώνει μια ελάφρυνση χρέους πολύ μικρότερη από αυτή που εξετάστηκε στο Eurogroup- ήλθε την ίδια στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλα κυβερνητικά στελέχη χαμηλώνουν τους τόνους για τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.

Ειδικά μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωβουλή, όπου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε πως «η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους της ΕΚΤ θα πρέπει να δείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και υπό το δυσμενές σενάριο» (adverse scenario), ώστε να ληφθεί απόφαση για ένταξη της Ελλάδος στο QE, οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς υποχώρησαν αισθητά.

stournaras tsakalwtos

Εurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Σύμφωνα με εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση, η αναφορά Ντράγκι σε «δυσμενές σενάριο» σχετίζεται αποκλειστικά με τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της έως το 2060. Κατά τους γνωρίζοντες, αυτό το «δυσμενές σενάριο» ομοιάζει με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ που προβλέπει ανάπτυξη μόνο 1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% έως το 2060. Υπό την οπτική αυτή εάν δεν υπάρξουν γενναίες δεσμεύσεις για το χρέος δύσκολα θα υπαχθεί η χώρα μας στο QE.

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε διεθνές ακροατήριο, καθώς αύριο θα είναι ομιλητές στη Φρανκφούρτησε συνέδριο με θέμα «Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοοικονομικές αγορές;» που διοργανώνει ο Economist, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Δεδομένου ότι στο στο συνέδριο θα μετέχουν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα Νικολά Τζιαμαριόλι και ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, τόσο το θέμα του QE, όσο και το θέμα του χρέους θα βρεθούν για τα καλά στο προσκήνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ