ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα μιλάει ο Ντάισελμπλουμ

Για εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα μιλάει ο Ντάισελμπλουμ
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Στην ανάγκη να υλοποιηθούν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου αναφέρεται επιστολή που κοινοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 29 Μάιου στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Στην εν λόγω επιστολή γίνεται αρχικώς αναφορά στα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για την αγορά εργασίας, την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, στα αντίμετρα, στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων καις στις παρεμβάσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εν συνεχεία υπογραμμίζεται πως εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων. Διευκρινίζεται δε πως εάν αυτό συμβεί τότε θα συνταχθεί νέα έκθεση προόδου από την Κομισιόν που θα αναφέρει πως το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. «Η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και για την εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων από τον ESM», ξεκαθαρίζεται στην επιστολή.

Συζητήσαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Στην επιστολή Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζεται ακόμη πως το Eurogroup συζήτησε τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στη βάση των αποφάσεων του Μαΐου του 2016, όπου προβλέφθηκε πως πιθανές παρεμβάσεις στο χρέος μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή του εάν κριθεί ότι χρειάζονται για να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε αποδεκτά επίπεδα.

«Τα πιθανά αυτά μέτρα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που κάνει το ΔΝΤ. Ως εκ τούτου, έγινε διεξοδική συζήτηση σχετικά με το πώς η εφαρμογή των πιθανών αυτών μέτρων που αποφασίστηκαν το Μάιο του περασμένου έτους, θα μπορούσε να γίνει το επόμενο έτος, στο τέλος του προγράμματος. Η συζήτηση έγινε για να δώσει την δυνατότητα στο ΔΣ του ΔΝΤ για να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα», αναφέρει η επιστολή.

Καταλήγοντας για το θέμα του χρέους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσει αυτή τη συζήτηση και το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη και πάλι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ