ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Handelsblatt: Η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι η πρόταση Μακρόν για το χρέος

Handelsblatt: Η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι η πρόταση Μακρόν για το χρέος
REUTERS

Η μόνη ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα και της Αθήνας για το ελληνικό χρέος είναι η πρόταση που έχει διατυπώσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο υπουργός Οικονομίας του, Μπρούνο Λεμέρ.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η οποία προσθέτει ότι το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμο να υποχωρήσει στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα το Παρίσι έχει προτείνει οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι αν η Αθήνα καταγράφει καλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς θα πληρώνει κανονικά το χρέος. Αν όχι, θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες πληρωμής. Σύμφωνα, πάντως, με το δημοσίευμα η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει με τόσο καλό μάτι τη συγκεκριμένη πρόταση.

Στόχος της πρότασης είναι αφενός να διευκολύνει την αποπληρωμή του χρέους και αφετέρου να πειστεί το ΔΝΤ να βελτιώσει τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να μειωθεί, έτσι, η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα, η Handelsblatt επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν με το οποίο προβλέπονται τρόποι για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ