ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προαπαιτούμενα και χρέος εξετάζουν ΣΥΡΙΖΑ και EWG

Προαπαιτούμενα και χρέος εξετάζουν ΣΥΡΙΖΑ και EWG

Δύο κρίσιμες συνεδριάσεις περιλαμβάνει η σημερινή ημέρα και παραδόξως και οι δύο σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα και το χρέος. Η πρώτη συνεδρίαση, στις 10 το πρωί, έχει να κάνει με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συγκληθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για να ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το θέμα του χρέους εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Η δεύτερη σημαντική συνεδρίαση έχει να κάνει με την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG), στο οποίο θα γίνει επισκόπηση για το κατά πόσο έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με τα ανοικτά προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Τόσο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το EuroWorking Group έχουν «υποβαθμιστεί» ως προς τη σημασία τους και την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν στις αποφάσεις της ευρωζώνης μετά την τοποθέτηση της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όπου απεκάλυψε πως το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης χωρίς χρηματοδότηση, ώστε να δώσει στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδος περισσότερο χρόνο για να διευθετήσουν το θέμα της ελάφρυνση του χρέους.

Αυτό που ανέφεραν χθες στο CNN Greece στελέχη του οικονομικού επιτελείου από το προσεχές Eurogroup του Λουξεμβούργου η Ελλάδα πλέον μπορεί να αναμένει μόνο τη δόση και να ελπίζει σε μια διατύπωση στο ανακοινωθέν του Συμβούλιου που θα αναφέρει πως «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, θα είναι αρκετά ώστε να θέσουν το ελληνικό χρέος σε μια βιώσιμη πορεία».

Μια τέτοια «εγγύηση» εκ μέρους του Eurogroup είναι κάτι που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί πως θα μπορούσε να διευκολύνει την έξοδο της χώρας στις αγορές τους επομένους μήνες και να καθησυχάσει τους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές θα καθησυχαστούν σε πρώτη φάση όταν το Eurogroup ανακοινώσει πως θα εκταμιευτεί εγκαίρως η δόση των τουλάχιστον 9,5 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει η Ελλάδα τα ομολόγα του Ιουλίου. Στη βάση αυτή το EuroWorking Group θα εστιάσει σήμερα στα προαπαιτούμενα που μένουν ανοικτά και σχετίζονται με τη φορολογική διοίκηση, τις αποκρατικοποιήσεις, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τις παρεμβάσεις στις εκπαίδευση και ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως με το νομοσχέδιο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις» που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής υλοποιούνται αρκετές από τις εκκρεμότητες, ενώ παράλληλα έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδος θα υπάρξει και δευτερογενής νομοθεσία (υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι) που θα συμπληρώσουν το «πάζλ» των προαπαιτούμενων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ