ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ντάισελμπλουμ κάνει πρόβλεψη για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Ο Ντάισελμπλουμ κάνει πρόβλεψη για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου
Eurokinissi

Συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου βλέπει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για την οριστική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στην συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στο Reuters.

Η δήλωση γίνεται λίγες ώρες μετά το EuroWorking Group της Λιουμπλιάνα, όπου εξετάσθηκε η πρόοδος υλοποίησης των εκκρεμών προαπαιτούμενων και το ζήτημα του χρέους.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε σε δηλώσεις του στην σαββατιάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να σταθεί «από μόνη της» στο εγγύς μέλλον.

«Εάν η Ελλάδα παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, μπορεί ίσως ήδη το 2018 να εκδόσει και πάλι κρατικά ομόλογα», φέρεται να σχολίασε ο Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM κάλεσε να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.«Περαιτέρω καθυστερήσεις θα ήταν κακές για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση», δήλωσε ο ίδιος.

Η ευρωζώνη θα πρέπει να παράσχει στο ΔΝΤ τις συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις που ζητά για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε το Ταμείο να μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Εάν η ζώνη του ευρώ δεν το κάνει, η εκταμίευση δόσεων εκ μέρους του ΔΝΤ θα γίνει μόνον όταν έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα από τους πιστωτές τα μέτρα για το χρέος.

Το ΔΝΤ επιδιώκει καθαρές λύσεις, δηλαδή θα προτιμούσε ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα που θα οδηγεί σε άμεση εκταμίευση της δόσης και όχι ένα πρόγραμμα που βασίζεται στη «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» (Approval in Principle Procedure), δηλαδή ουσιαστικά στην υπό όρους εμπλοκή του, χωρίς χρηματοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση στο προηγούμενο Eurogroup καταδείχτηκε πως όλοι συμφωνούν πως η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» είναι καλύτερη από ένα σενάριο που δεν επέτρεπε στο ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα και δεν θα επέτρεπε σε Ολλανδία και Γερμανία να εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ