ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκάθαρη η Λαγκάρντ: Μέτρα για το χρέος στο τέλος του προγράμματος

Ξεκάθαρη η Λαγκάρντ: Μέτρα για το χρέος στο τέλος του προγράμματος
REUTERS

Την πρόθεσή της να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μία Συμφωνία Επί της Αρχής (Approval In Principle) με την Ελλάδα, εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα η «ισχυρή κυρία του ΔΝΤ» επισημαίνει ότι:

"Έχουμε σημειώσει πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο η οποία συνοδεύτηκε από την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας".

Όπως διευκρινίζει η κα Λαγκάρντ, "Η Συμφωνία Επί της Αρχής αποτελεί μία μια διαδικασία την οποία το ΔΝΤ εφάρμοσε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε ένα πρόγραμμα, για το οποίο όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδος για ελάφρυνση του χρέους οι οποίες πρέπει να είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους".

"Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Συμφωνία αυτή Επί της Αρχής στηρίζεται στη βασική αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται στα "δύο σκέλη" ήτοι των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση του ΔΝΤ" επισημαίνει η κα Λαγκάρντ και προσθέτει:

"Η Συμφωνία Επί της Αρχής θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για ποσό δανείου πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο πρόσβασης της χώρας από το ΔΝΤ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της Συμφωνίας Επί της Αρχής.

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η Συμφωνία Επί της Αρχής, θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πιστωτές να καταβάλουν στην Ελλάδα τη δόση του Ιουλίου - μειώνοντας έτσι μια δυνητικά σοβαρή πίεση στην ελληνική οικονομία - και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της.

Διευκρινίσεις της Λαγκάρντ για το χρέος

"Απαιτείται καλύτερη διατύπωση , ταυτοποίηση και πιο ξεκάθαρη συμφωνία" για το χρέος δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα γίνει εκταμίευση από το ΔΝΤ. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ανέφερε ότι "θα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις προβλέψεις μας στο τέλος του προγράμματος".

Είπε ότι στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για το ύψος της αναδιάρθρωσης που χρειάζεται για το χρέος. Επανέλαβε πως τα μέτρα θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ