ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικά αντιδρούν οι επενδυτές στις αποφάσεις του Eurogroup

Θετικά αντιδρούν οι επενδυτές στις αποφάσεις του Eurogroup
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Θετικό πρόσημο λαμβάνει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και στην ελληνική αγορά ομολόγων η συμφωνία που επετεύχθη χθες στο Eurogroup για τη δόση και το χρέος. Η χρηματιστηριακή αγορά κινείται άνω των 800 μονάδων σε νέα υψηλά έτους, ενώ και η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου σημειώνει αξιοσημείωτη πτώση.

Οι επενδυτές θεωρούν πως οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ζώνη του ευρώ για τη διασφάλιση της εξόδου της χώρας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος είναι εξίσου σημαντικές με τη -μη διαφαινόμενη- ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κατά κάποιους μάλιστα επενδυτές η Ελλάδα δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή της στο QE, δεδομένου πως δεν ήταν ποτέ βέβαιο, και πολύ λίγα από τα ομόλογά της είναι επιλέξιμα για ένταξη.

Πάντως, δεν λείπουν και επενδυτικοί οίκοι όπως η HSBC που υποστηρίζουν πως οι αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup είναι τόσο καλές που επιτρέπουν και την υπαγωγή της χώρας στο QE.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 5,7% από 5,9% στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου είναι στο 4,7% από 5% στο χθεσινό κλείσιμο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται στις 808,03 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,04%.Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,85 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 42 μετοχές, 8 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (+4,42% στα 0,236 ευρώ), της Eurobank(+2,99% στα 0,999 ευρώ), της Εθνικής (+2,64% στα 0,350 ευρώ), της Alpha Bank (+2,28% στα 2,24 ευρώ) και της ΕΧΑΕ (+2,08% στα 5,40 ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ