ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παλαιά ακίνητα και ξένοι αγοραστές στηρίζουν την κτηματαγορά

Παλαιά ακίνητα και ξένοι αγοραστές στηρίζουν την κτηματαγορά

Παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του real estate εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς, λόγω της αυξητικής τάσης για αγορές κυρίως παλαιών ακινήτων σε αστικά κέντρα, αλλά και σε τουριστικές περιοχές.

Οι τιμές, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, παραμένουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ενώ παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις, οριακή αύξηση χαμηλών αξιών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ολοκληρωθεί η αποκλιμάκωση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα, δεδομένου ότι οι τιμές των οικιστικών ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 41,9% από την αρχή της κρίσης το 2009 και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 η πτώση ήταν μόλις 1,7%.

Η πρόβλεψη του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου στην ελληνική επικράτεια της RE/MAX Ελλάς για την ελληνική αγορά ακινήτων το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αισιόδοξη. Αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες:

  • Η ελληνική οικονομία δείχνει ση- μάδια σταθεροποίησης αλλά και μια προοπτική ανάπτυξης.
  • Υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από εγχώριους επενδυτές με αποτέλεσμα η ζήτηση να εμφανίζει μήνα με το μήνα ανοδικές τάσεις. Αυτό οφείλεται και στο ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο και το ακίνητο εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλή επιλογή για επένδυση, σε συνδυασμό μάλιστα με τη διάθεση των τραπεζών για αύξηση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων.

Σημαντικός παράγοντας στη βελτίωση της εικόνας της κτηματαγοράς είναι το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών μέσω και του προγράμματος «χρυσή βίζα», δηλαδή τη χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε ξένους που αγοράζουν κατοικίες ή ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ