ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται η προθεσμία πληρωμής ασφαλίστρων των οχημάτων μετά το αλαλούμ

Παρατείνεται η προθεσμία πληρωμής ασφαλίστρων των οχημάτων μετά το αλαλούμ
EUROKINISSI

Παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου για την πληρωμή των ασφαλίστρων των οχημάτων, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και μετά το απίστευτο αλαλούμ που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά σημειώματα στο Taxisnet ήταν λάθος, αφού είχαν στείλει ειδοποιητήρια ακόμα και σε νεκρούς. 

Επιπλέον, όσοι έχουν πληρώσει πρόστιμο και ασφαλίσουν το όχημά τους μέχρι τις 14 Ιουλίου θα τους επιστραφεί το ποσόν του προστίμου, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πάντως και συγκεκριμένα η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου είχε δεχθεί τρεις εισηγήσεις για το θέμα τις οποίες θα εξετάσει με το υπουργείο Μεταφορών και την ΑΑΔΕ.

  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως τα παράβολα των 250 ευρώ θα εισπραχτούν κανονικά από όσους ιδιοκτήτες είχαν ανασφάλιστα τα οχήματά τους, ωστόσο θα αναγνωρίζονται οι περιπτώσεις που αντικειμενικά το όχημα δεν θεωρείται ανασφάλιστο και χαρακτηρίστηκε έτσι εκ παραδρομής. Για παράδειγμα, ήδη αναγνωρίζονται λάθη που σχετίζονται με 400.000 κλεμμένα οχήματα, η κλοπή των οποίων είναι καταγεγραμμένη από την Ελληνική Αστυνομία.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πως το παράβολο των 250 ευρώ θα πληρωθεί μόνον από τα οχήματα εκείνα που από τις διασταυρώσεις προέκυψε πως ήταν ανασφάλιστα για περισσότερο από ένα έτος. Αυτή η πρόταση θέλει να διαχωρίσει τις περιπτώσεις εκείνων που συστηματικά κινούν τα οχήματα τους χωρίς να είναι ασφαλισμένα, από εκείνους που μπορεί να βρέθηκαν σε πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία τους τελευταίους μήνες.
  • Το τρίτο σενάριο προβλέπει την ακύρωση του παραβόλου των 250 και τη χορήγηση εξάμηνης προθεσμίας στους φορολογουμένους με ανασφάλιστα οχήματα προκειμένου να τα ασφαλίσουν. Αυτό αυτομάτως θα σήμαινε την ακύρωση προστίμων άνω των 200 εκατ. ευρώ, αλλά και την απαξίωση της εργασίας στην οποία προέβησαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ το τελευταίο διάστημα. Επιπρόσθετα θα σήμαινε πως στο τέλος του έτους η ΑΑΔΕ θα έπρεπε να τρέξει εκ νέου τη διασταύρωση και να επαναλάβει τη διαδικασία εξ αρχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ