Εφοριακοί: Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής σαπίζουν στις ντουλάπες των δικαστηρίων
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επικρίσεις κατά της Δικαιοσύνης για το γεγονός ότι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας παραγράφονται χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Νομών Αττικής και Κυκλάδων σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και στην οποία κάνει λόγο για «πλέγμα εξουσιών» που «κλείνει το μάτι» στους φοροφυγάδες.

Στην ανακοίνωση του συνδικαλιστικού φορέα των εφοριακών σημειώνονται τα εξής:

«Η απόφαση του ΣτΕ και η επικείμενη παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει, τα εδώ και καιρό λεγόμενά μας, ότι στη χώρα μας το σπορ της μεγάλης φοροδιαφυγής αναπτύσσεται γιατί δυστυχώς βρίσκει γόνιμο έδαφος.

»Επανειλημμένα έχουμε αναδείξει ως εργαζόμενοι την ύπαρξη ενός πλέγματος εξουσιών που με τον τρόπο λειτουργίας του, κλείνει το μάτι στους φοροφυγάδες και περιορίζει στο ελάχιστο τη δυνατότητα των φορολογικών υπηρεσιών και των εργαζόμενων σε αυτές να κάνουν στοιχειωδώς τη δουλειά τους, χωρίς ταυτόχρονα να καθίστανται οι ελεγχόμενοι σε μόνιμο καθεστώς ομηρίας.

»Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που για ανεξήγητους λόγους, σαπίζουν στις ντουλάπες και τις αίθουσες των δικαστηρίων.

»Φορολογικές Υπηρεσίες που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, με φυσικό επακόλουθο τη συνεχή συσσώρευση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.

»Εργαζόμενοι που λειτουργούν εντός ενός χαοτικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου φορολογικού πλαισίου, γεγονός που κάνει τη δουλειά τους από δύσκολη έως αδύνατη.

»Χιλιάδες ολοκληρωμένες υποθέσεις του ΣΔΟΕ οι οποίες για ανεξήγητο (;;) λόγο μετατράπηκαν σε απλά πληροφοριακά δελτία και σήμερα οδεύουν προς παραγραφή.

 

»Όλα τα παραπάνω προφανώς και δεν είναι τυχαία. Είναι κομμάτια που συνθέτουν το σκηνικό της φορολογικής ασυλίας που απολαμβάνουν ορισμένοι. Εντός αυτού του πλαισίου, η απόφαση του ΣτΕ, δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών. Ερωτήματα που πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της σύμπτωσης της εκδοθείσας απόφασης με την έναρξη ουσιαστικά της αυτοματοποιημένης διαδικασίας μαζικών διασταυρώσεων Δηλωθέντων Εισοδημάτων και καταθέσεων στις Τράπεζες, για όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μια διαδικασία που κατέστει πλέον δυνατή μέσω ενός συστήματος που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΣΔΟΕ αρχικά δημιούργησαν (εν μέσω... δυσκολιών είναι η αλήθεια) και το οποίο σήμερα αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των φορολογικών υπηρεσιών.

»Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η εντοπισμένη πλέον φοροδιαφυγή να οδηγηθεί στο ταμείο. Διαφορετικά θα είναι για άλλη μια φορά υπόλογη και εκτεθειμένη στους χιλιάδες μικροοφειλέτες, μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι απειλούμενοι με κατασχέσεις, καλούνται να πληρώσουν χαράτσια και φόρους που δεν αντιστοιχούν στα εισοδήματά τους».

Διαβάστε επίσης