ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kοντά σε συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο βρίσκονται EE - Ιαπωνία

Kοντά σε συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο βρίσκονται EE - Ιαπωνία
EPA

Πιο κοντά σε συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ενωση με την Ιαπωνία. Η πολιτική συμφωνία επί της αρχής αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη και μεθαύριο Πέμπτη, καθώς γίνονται συνεχείς προσπάθειες να ξεπεραστούν μέσα στα επόμενα 24ωρα και οι τελευταίες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Στόχος της συμφωνίας που μπορεί να ενώσει εμπορικά τις δύο τεράστιες οικονομίες, απ’ όπου προέρχεται το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είναι να μειωθούν σημαντικά δασμοί που επιβάλλονται σήμερα από κάθε πλευρά στα προϊόντα της άλλης.

Πρόκειται επίσης για σειρά ιαπωνικών προϊόντων, όπως αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά, που εισάγονται στην Ευρώπη. Επίσης, η ΕΕ από την πλευρά της επιδιώκει να πουλά μεταξύ άλλων στην Ιαπωνία μεγάλο αριθμό αγροτικών προϊόντων με επίσης χαμηλότερους δασμούς.

Πρόκειται για προσπάθεια να κλείσει μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες όλων των εποχών, καθώς οι δύο πλευρές θέλουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ εφαρμόζουν πολιτική προστατευτισμού και απομονωτισμού.

Ουσιαστικά, με τη συμφωνία αυτή καταργούνται εμπόδια στις εισαγωγές και εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και κυρίως αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ειδικότερα, η Ευρώπη θέλει να δει να καταργούνται οι υψηλοί δασμοί που επιβάλλει η Ιαπωνία σε εισαγωγές τροφίμων. Στόχος είναι να καταργηθούν μεταξύ άλλων δασμοί 30% που επιβάλλει η Ιαπωνία στα εισαγόμενα τυριά, δασμοί 10% σε προϊόντα σοκολάτας και δασμοί 9% σε ντομάτες σε κονσέρβα. Η Ιαπωνία θέλει να δει την Ευρώπη να καταργεί την επιβολή δασμών 10% σε ιαπωνικά αυτοκίνητα.

Απειλή για τη συμφωνία αποτέλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ιαπωνίας για σειρά από θέματα. Ανάμεσα στις αντιδράσεις που καταγράφηκαν ήταν κι αυτές από το εγχώριο λόμπι παραγωγών αγροτικών προϊόντων που φοβούνται ότι θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ