ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπτώσεις: Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Εκπτώσεις: Μέχρι πότε θα διαρκέσουν
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν να αυξήσουν τον τζίρο τους κατά 5%. 

Έπειτα από μια δύσκολη χρονιά, η οποία έκλεισε με απώλειες στα ταμεία τους, αλλά και με τους πρώτους μήνες του 2017 οι οποίοι ούτε αυτοί ήταν αποδοτικοί, αναμένουν ότι τόσο η αύξηση της τουριστικής κίνησης όσο και η σταθεροποίηση που έφερε στην οικονομία το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα αυξήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον και θα τονώσουν τις πωλήσεις.

Οι θερινές εκπτώσεις θα λήξουν την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με τους εμπόρους, οι καλοκαιρινές εκπτώσεις το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου κυμαίνονται συνήθως σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξης των 7 δισ. ευρώ.

Ο στόχος, μετά την κατά μέσον όρο αύξηση 1,8% του κύκλου εργασιών στο σύνολο του λιανικού εμπορίου το καλοκαίρι του 2016, είναι φέτος οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να επιτύχουν μια ακόμα αύξηση κοντά στα επίπεδα του 5%. Ωστόσο, από το 2008 έως σήμερα ο τζίρος των επιχειρήσεων στο διάστημα των θερινών εκπτώσε- ων Ιουλίου - Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, έχει υποστεί καθίζηση κατά 34,3%.

Ηδη αρκετές επι- χειρήσεις είχαν ξεκινήσει εκπτώσεις και προσφορές σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών από την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα ποσοστά στα οποία αναμένεται να κυμανθούν οι εκπτώσεις την πρώτη εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι μεταξύ του 40%-50% για τα είδη ένδυσης και υπόδησης, 30%-50% για τα είδη υπόδησης, 30%-40% αξεσουάρ, 25%-50% είδη σπιτιού και λευκά είδη, 30%-50% ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζε- ται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή θα πρέπει να είναι ακριβής και οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση οι ποινές για εκείνους που θα βρεθούν να παραβαίνουν κατά στη διενέργεια ελέγχων είναι αυστηρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ