ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με προμήθεια οι πληρωμές φόρων στο γκισέ των τραπεζών

Με προμήθεια οι πληρωμές φόρων στο γκισέ των τραπεζών

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις πληρωμές φόρων στο γκισέ των τραπεζών και να εξοικονομήσει περίπου 10 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες που πληρώνει στις τράπεζες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων περνά το κόστος των συναλλαγών στους φορολογουμένους που επιμένουν να εξοφλούν τους φόρους τους με μετρητά.

Με απόφαση που αναμένεται να υπογράψει σήμερα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, όσοι φορολογούμενοι επιμένουν να πληρώνουν με μετρητά τις υποχρεώσεις τους στο γκισέ των τραπεζών θα είναι αναγκασμένοι να επιβαρυνθούν οι ίδιοι τη σχετική προμήθεια της συναλλαγής. Από το νέο καθεστώς θα εξαιρούνται μόνο οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, οι ανάπηροι, όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και αυτοί μόνο για πληρωμές των δόσεων φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Δεν θα ισχύει το ίδιο στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος επιθυμεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ή το ΦΠΑ που οφείλει με μετρητά. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πληρώνει από την τσέπη του την προμήθεια της συναλλαγής. Θα μπορεί να το αποφύγει μόνον εάν εξοφλήσει με χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού ή μέσω e-banking ή με την κάρτα του.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος για το Δημόσιο από προμήθειες για πληρωμές φόρων και τελών στις τράπεζες φτάνει τα 18,7 εκατ. ευρώ, ενώ με την αλλαγή που επιχειρείται, εκτιμάται ότι το κόστος προμηθειών για το Δημόσιο θα περιοριστεί περίπου στα 8 εκατ. ευρώ. Αυτό διότι η ΑΑΔΕ θα επιβαρύνεται μόνο με τις προμήθειες των ηλεκτρονικών πληρωμών και τις προμήθειες για τις πληρωμές των ειδικών κατηγοριών φορολογουμένων που θα εξαιρούνται.

Μια σημαντική πτυχή είναι πως η πρακτική αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της διακίνησης του μαύρου χρήματος στην αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ