ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόβλημα με τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Πρόβλημα με τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Τα προβλήματα με τις δηλώσεις των αγροτών επικεντρώνονται στον κωδικό 037-038 του εντύπου Ε1. Ο κωδικός αυτός αφορά στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι φέτος δικαιούνται έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. 

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κωδικός είναι προσυμπληρωμένος από το σύστημα με βάση το αρχείο που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΑΑΔΕ, το οποίο όμως, όπως προκύπτει, είχε λάθη.

Ετσι, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του «κατ’ επάγγελμα αγρότη» δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο αρχείο, με αποτέλεσμα κατά την υποβολή της δήλωσης το Taxisnet να μην τους αναγνωρίζει ως κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά ως επαγγελματίες και να τους φορολογεί με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ, καλώντας τους να πληρώσουν υπέρογκους φόρους.

Παρά το γεγονός ότι οι λογιστές εντόπισαν εξαρχής τα προβλήματα αυτά και έγιναν ορι- σμένες διορθώσεις, περίπου 100.000 δηλώσεις αγροτών έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά με «επιφύλαξη», με αποτέλεσμα να μην εκκαθαρίζονται και να πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει εντός 30 ημερών στη ΔΥΟ τα δικαιολογητικά της δήλωσης και τη βεβαίωση με την οποία αποδεικνύεται ότι έχει την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα» αγρότη.

Το θέμα εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αναζητείται μια λύση της τελευταίας στιγμής, ενώ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα με τις δηλώσεις των αγροτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ