ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα κρίνει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα κρίνει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα κλειδώσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και την έναρξη συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ξεκαθάρισαν πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα πως οι διεργασίες για το ασφαλιστικό πρέπει να επιταχυνθούν και να διαμορφωθούν τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα.

Αν και δανειστές έδωσαν πρόσθετο χρόνο στη κυβέρνηση, αποσυνδέοντας το ασφαλιστικό από τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, ωστόσο έχουν ξεκαθαρίσει πως χωρίς την επίλυσή του, η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί και δεν ξεκινήσει καμία συζήτηση για το χρέος.

Στο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος υπάρχουν δύο στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα την εξέλιξή του. Το πρώτο είναι οι άμεσες μεταφορές ποσών που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον προϋπολογισμό. Το δεύτερο είναι πως όσο πιο αποτελεσματική είναι η μεταρρύθμιση τόσο τα οφέλη θα αφορούν ευρύτερα την οικονομική σταθερότητα και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2016 οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα ανέλθουν το 2016 στα 18,53 δισ. ευρώ έναντι 18,80 δισ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας μείωση 2%. Οι δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 10% ή κατά 394 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι δαπάνες για τις κύριες συντάξεις θα αυξηθούν κατά 1,9% ή κατά 392 εκατ. ευρώ.

Μειωμένες κατά 4,1% θα είναι οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα υποχωρήσουν στα 10,581 δισ. ευρώ, έναντι 11,033 δισ. ευρώ το 2015. Οι δε μεταβιβάσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι κατά 4,6% λιγότερες και θα ανέλθουν στα 9,496 δισ. ευρώ, έναντι 9,954 δισ. ευρώ το 2015.

Μειώσεις συντάξεων

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θέλουν η κυβέρνηση να προσδιορίσει επακριβώς το πως θα επιτύχει πρόσθετη εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ έως το 2018 από το ασφαλιστικό, ώστε να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα σχετικά μέτρα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία συνδέεται με την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση επιδιώκει οι γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου.Στη βάση αυτή τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τον επανυπολογισμό των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι οδηγούν σε μειώσεις στις συντάξεις που κυμαίνονται από 5% ως 20%.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως οι δανειστές θέλουν μειώσεις που να κατεβάζουν τις συντάξεις στο 56% του μισθού (αναπλήρωση), ενώ στα σενάρια του υπουργείου οι μειώσεις ήταν μικρότερες και το ποσοστό αναπλήρωσης ήταν στο 60% του μισθού. Να σημειωθεί πως σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κοντά στο 73%. Σε κάθε περίπτωση ο επανυπολογισμός των συντάξεων με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Η βάση υπολογισμού των περικοπών για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα είναι τα 384 ευρώ της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξης θα προκύπτει ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και την ηλικία αποχώρησης από τον εργασιακό βίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ