ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η S&P αναβάθμισε σε «θετικές» τις προοπτικές της Ελλάδας

Η S&P αναβάθμισε σε «θετικές» τις προοπτικές της Ελλάδας
Reuters

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) σε θετικές από σταθερές. Το θετικό outlook σημαίνει ότι κατά το προσεχές δωδεκάμηνο υπάρχει τουλάχιστον 33% πιθανότητα η S&P nα προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Ελλάδας.

Σε σχετική ανακοίνωση η Standard & Poor's αναφέρει ότι η αναθεώρηση του των προοπτικών αντανακλά την εκτίμηση πως το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα υποχωρήσουν σταδιακά, λαμβάνοντας στήριξη από την οικονομική ανάκαμψη, τα δημοσιονομικά μέτρα ως το 2020 που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και τη δέσμευση των πιστωτών της Ελλάδας και ειδικά του Eurogroup, για περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Όπως αναφέρει, στην ανακοίνωση της 15ης Ιουνίου το Eurogroup συμφώνησε να διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας με εκταμιεύσεις δόσεων πάνω από το ποσό που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του χρέους και την πληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών.

Κατά τη γνώμη του οίκου η στήριξη αυτή αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει επιτυχημένα η Ελλάδα φέτος στις αγορές κρατικού χρέους.

Επίσης, επισημαίνει ότι το Eurogroup επανέλαβε την πρόθεση του να προσφέρει στην Ελλάδα επιπλέον επιμηκύνσεις δανείων που έχει λάβει από τον EFSF, καθώς και αναστολές πληρωμών τόκων, μετά τη λήξη του προγράμματος. Τα δάνεια αυτά, τα οποία χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου προγράμματος της Ελλάδας, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου, σημειώνει η S&P, τα επιπρόσθετα αυτά μέτρα, μόλις τεθούν σε ισχύ, θα επιμηκύνουν ακόμα περισσότερο το προφίλ του ελληνικού χρέους πάνω από τα 18 χρόνια που είναι σήμερα και θα μειώσουν τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους θα ανέλθουν το 2019 στα 13,5 δισ. ευρώ, στο 7% του ΑΕΠ. Η S&P αναμένει ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει χρέος για να εξομαλύνει τις μελλοντικές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ