ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεδιάσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου με διεθνείς επενδυτές

Τηλεδιάσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου με διεθνείς επενδυτές
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/Φωτογραφία αρχείου

Τηλεδιάσκεψη με διεθνείς επενδυτές είχε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στέλιος Παπαδόπουλος.

Η τηλεδιάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη.

Το πενταετές ομόλογο που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο, τρία χρόνια μετά την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές, έχει συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για συγκυριακούς και λιγότερο συγκυριακούς λόγους.

Η ζήτηση που εκδηλώνεται από εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια εγγυάται την υπερκάλυψη της έκδοσης και κυρίως ότι τόσο το κουπόνι όσο και η τελική απόδοση του ομολόγου θα κινηθούν κοντά στο εύρος που έχει θέσει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει κάνει προετοιμασία ώστε το πενταετές ομόλογο να λάβει κουπόνι κοντά στο 4,6%. Με ένα τέτοιο κουπόνι η τελική απόδοση του ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 4,75%. Να σημειωθεί πως το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 έφερε κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%. Τραπεζικές πηγές πάντως δεν αποκλείουν η μεγάλη ζήτηση να οδηγήσει το κουπόνι κοντά στο 4,25% και την τελική απόδοση στο 4,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ