ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό χρησμό από Fitch αναμένει σήμερα η κυβέρνηση

Θετικό χρησμό από Fitch αναμένει σήμερα η κυβέρνηση
Reuters

Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία αναμένονται σήμερα το βράδυ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Ο οίκος έως και σήμερα αξιολογεί με «CCC» την Ελλάδα δίνοντας σταθερές προοπτικές (outlook), δηλαδή δεν έβλεπε αναβάθμιση της χώρας σε ορίζοντα 12 μηνών. Κατά πληροφορίες αυτό αναμένεται να αλλάξει και θα αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών των προηγούμενων μηνών.

Άλλωστε τον παρελθόντα Φεβρουάριο ο οίκος είχε ξεκαθαρίσει πως η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε περίπτωση αποδείξεων ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι διατηρήσιμη και ειδικά εάν διαπιστωνόταν επιτυχημένη υλοποίηση των όρων του προγράμματος, με μείωση των εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, εντός ενός σχετικά σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος. Αυτές οι προϋποθέσεις πλέον υπάρχουν και συνηγορούν στο ότι θα δρομολογηθεί η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης.

Η Fitch είχε θέσει και δύο άλλες βασικές προϋποθέσεις. Αφενός να υπάρξει ένα επαναλαμβανόμενο και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα και αφετέρου αποφάσεις από την ευρωζώνη για ελάφρυνση του χρέους, παράγοντες που όπως έχει αποσαφηνίσει θα δώσουν «ανοδική δυναμική» στο rating μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα πιστοποιηθεί επισήμως τον Απρίλιο του 2018 και οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν το νωρίτερο μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία, ήτοι μετά τα μέσα Νοεμβρίου 2017.

Οι εκκρεμότητες αυτές συνηγορούν στο ότι ο οίκος Fitch θα βελτιώσει τις προοπτικές της αξιολόγησης της Ελλάδος σε «θετικές» από «σταθερές» και εν συνεχεία σε βάθος εξαμήνου θα αναβαθμίσει σε «+CCC» την αξιολόγηση της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ