ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί ο υπολογισμός των φορολογητέων αξιών των ακινήτων

Καθυστερεί ο υπολογισμός των φορολογητέων αξιών των ακινήτων

Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2017 δεν θα είναι διαθέσιμη από σήμερα Παρασκευή, 18 Αυγούστου και μέχρι την ολοκλήρωση της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2017 στα τέλη Αυγούστου.

Αν και οι διαδικασίες εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησαν και στα τέλη Σεπτεμβρίου 7,4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου, ο οποίος συνολικά αναμένεται να κυμανθεί στα 3,2 δισ. ευρώ, ωστόσο ο υπολογισμός των αναθεωρημένων φορολογητέων αξιών ακινήτων, των νέων δηλαδή αντικειμενικών τιμών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ 2018 θα καθυστερήσει.

Η 17μελής ομάδα που ανέλαβε τον υπολογισμό των αναθεωρημένων φορολογητέων αξιών και αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα ολοκληρώσει το έργο της προς το τέλος του έτους. Να σημειωθεί πως είναι η πέμπτη κατά σειρά ομάδα εργασίας που συγκροτείται προς το σκοπό αυτό από το 2012 έως σήμερα.

Συγκεκριμένα το έργο της ομάδας περιλαμβάνει τα εξής:

  • Την αξιοποίηση της βάσης δεδομένων με ονομασία «Τράπεζα Αξιών Ακινήτων» που έχει δημιουργηθεί μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ., προκειμένου τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται σε αυτή να αποτελούν το υπόβαθρο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος μαζικής εκτίμησης ακινήτων, μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών των ακινήτων.
  • Τη διαχείριση και το συντονισμό όλων των ενεργειών που αφορούν στην προετοιμασία, την συγκέντρωση δεδομένων, την επεξεργασία και την γεωκωδικοποίηση αυτών σε χάρτη.
  • Την εκτέλεση πιλοτικών εφαρμογών σε επιλεγμένες περιοχές, ώστε να εντοπιστεί η μεθοδολογία και τα δεδομένα για μαζική εκτίμηση φορολογητέων αξιών ακινήτων σε όλη την επικράτεια.
  • Την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και πληρότητας των δεδομένων που συλλέγονται και διερεύνηση της δυνατότητας ασφαλούς διεξαγωγής μαζικής εκτίμησης ακινήτων από ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την αναθεώρηση των φορολογητέων αξιών ακινήτων.
  • Τη διατύπωση εισήγησης για τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις με σκοπό την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας ακινήτων που θα προβλέπουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του αποτελέσματος της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων, όταν και όπου αυτό απαιτείται και ειδικά για τις τιμές ζώνης που θα ισχύσουν για το έτος 2018 , έως την 30η Νοεμβρίου 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ