ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Σεπτέμβριο του 2014 επέστρεψε η οικονομία - «Γκαζώνει» για τα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση

Στο Σεπτέμβριο του 2014 επέστρεψε η οικονομία - «Γκαζώνει» για τα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση
ΕΡΑ

Στο σημείο που βρισκόταν το Σεπτέμβριο του 2014 έχει επιστρέψει η ελληνική οικονομία και πλέον εναπόκειται στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση, ώστε να βγάλει την οικονομία από τη στενωπό και τη χώρα από τα Μνημόνια το συντομότερο δυνατόν.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στη χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδος κατά δύο βαθμίδες, στο «Β-» από «CCC» με θετικές προοπτικές.

Κατά τον οίκο, εάν καταδειχθεί πως οι επιτυχημένες αξιολογήσεις συνεχίζονται, πως η καλή σχέση μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών παραμένει, πως το πολιτικό περιβάλλον διατηρείται σταθερό, πως η οικονομική ανάκαμψη είναι βιώσιμη, πως επιτυγχάνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων και πως τηρούνται οι δεσμεύσεις της ευρωζώνης για την ελάφρυνση του χρέους, αυτές οι εξελίξεις σωρευτικά, αλλά και μεμονωμένα, θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδος σε πάνω από «Β-».

Ο οίκος Fitch ξεκαθάρισε πως δεν αναμένει αρνητικές εξελίξεις ικανές να οδηγήσουν σε υποβάθμιση. Πάντως περιγράφει ως τέτοιες την απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, την αντιστροφή των πολιτικών που νομοθετήθηκαν με βάση το πρόγραμμα, αλλά και μια ενδεχόμενη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές που θα μείωνε την προοπτική της ελάφρυνσης χρέους από το Eurogroup.

Ακάθεκτοι στα νέα προαπαιτούμενα

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου ήδη δρομολογείται ο σχεδιασμός και γίνεται προγραμματισμός για το πώς θα υλοποιηθούν κατά την τρίτη αξιολόγηση τα 90 από τα 113 συνολικά προαπαιτούμενα που μένουν έως το τέλος του προγράμματος. Προς το σκοπό αυτό η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εντατικές επαφές ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου με τους θεσμούς και δεν θα περιμένει τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου για αυτό.

Τα ίδια στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες αγκυλώσεις στις σχέσεις ΕΕ, ΕΚΤ και ESM με το ΔΝΤ, ειδικά σε ευαίσθητα θέματα όπως, οι τράπεζες, οι ιδιωτικοποιήσεις, επιδοματική πολιτική και η κινητικότητα στο Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να μην πολυκαιρίσει και να μην επεκταθεί πέραν του Δεκεμβρίου, κάτι που αφενός σχετίζεται με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και με την εν εξελίξει διαδικασία εξόδου στις αγορές, με το οικονομικό επιτελείο να θέλει να κρατήσει ήρεμους τους επενδυτές για τις προοπτικές της οικονομίας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ