ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένοι τόνοι από την κυβέρνηση για την αναβάθμιση της Fitch

Συγκρατημένοι τόνοι από την κυβέρνηση για την αναβάθμιση της Fitch
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μπορεί η Fitch Ratings να αναβάθμισε χθες την αξιολόγηση της Ελλάδος σε«Β-» από «CCC» με θετικές προοπτικές, κάτι που ελάχιστοι ανέμεναν , ωστόσο η κυβέρνηση σε σημερινή της ανακοίνωση δεν θριαμβολογεί για το γεγονός και στέκεται στο ότι ο οίκος Fitch όπως και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης διαβλέπουν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

»Σε «θετική» από «σταθερή» αναβάθμισε την προοπτική της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Fitch. Είχαν προηγηθεί οι Standard's & Poor's και Moody's.

»Η νέα θετική προοπτική της οικονομίας, και από τους οίκους αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια, ενώ και το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

»Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σταθερό βηματισμό και στόχο την δίκαιη ανάπτυξη, ώστε ο κόσμος της εργασίας, ο οποίος έφερε το κύριο βάρος της κρίσης, να είναι συμμέτοχος στα οφέλη της ανάπτυξης.»

Να σημειωθεί πως στο αιτιολογικό της απόφασης του ο οίκος αξιολόγησης επιφυλάσσει εγκωμιαστικά σχόλια για το οικονομικό επιτελείο και την ψήφιση των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης, για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους θεσμούς, αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας, ενώ προεξοφλεί την ελάφρυνση του χρέους από την ευρωζώνη. Ακόμη, σημειώνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να βγαίνει για δανεισμό στις αγορές, όπως έκανε στα τέλη Ιουλίου, ενώ αφήνει ξεκάθαρα υποσχέσεις για νέα αναβάθμιση στο κοντινό μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ