ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισπανία: 500.000 θέσεις απασχόλησης μείωσαν την ανεργία στο 17%

Ισπανία: 500.000 θέσεις απασχόλησης μείωσαν την ανεργία στο 17%
AFP

Η ανεργία στην Ισπανία ήταν τον Ιούλιο του 2014 στο 23,6% και ανταγωνιζόταν αυτή της Ελλάδος. Σήμερα έχει υποχωρήσει στο 17%, ήτοι στα επίπεδα του 2009.

Η Ισπανία εξακολουθεί να έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία μετά την Ελλάδα, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το ποσοστό. Η δημιουργία σχεδόν 500.000 θέσεων απασχόλησης την τελευταία διετία έχει ρίξει την ανεργία στα επίπεδα του 17%.

Αυτή η αύξηση της απασχόλησης οδήγησε σε αύξηση των δαπανών από τα νοικοκυριά και έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη ολόκληρης της οικονομίας, κάνοντας τώρα την κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις σχετικές προβλέψεις.

Η ανάπτυξη στην Ισπανία διαμορφώθηκε σε 0,9% το δεύτερο φετινό τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών φέρνουν χαμόγελα στη Μαδρίτη. Το πρώτο φετινό εξάμηνο οι εξαγωγές της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 10% φτάνοντας τα 140 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο ο τουρισμός παρουσίασε αύξηση κατά 12%.

Τα θετικά αυτά μηνύματα δεν σημαίνουν ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει ξεφύγει οριστικά από τον κίνδυνο. Οι περισσότερες από τις νέες θέσεις εργασίας είναι προσωρινές και αρκετές συνδέονται με την τουριστική περίοδο που οδεύει προς το τέλος της.

Πρόκληση αποτελούν επίσης και οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν εκ- δηλωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι βραχυπρόθεσμα ο τουρισμός δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά από επιθέσεις όπως αυτή που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Καταλωνία. Επίσης η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς στην ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου ώστε να αυξηθούν τα κεφάλαια των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ