ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στελεχιακή αναβάθμιση της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Στελεχιακή αναβάθμιση της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στελεχώθηκαν οι μονάδες της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, των οποίων προΐσταται η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη.

Πρόκειται για τη Μονάδα «Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών», τη Μονάδα «Οικονομικών Κυρώσεων κατά Υπόπτων Τρομοκρατίας» και τη Μονάδα «Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», στις οποίες συνολικά τοποθετήθηκαν 28 στελέχη ως προϊστάμενοι και αναπληρωτές προϊστάμενοι.

Να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο του 2018, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί για την επάρκεια στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από την «Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης» («Financial Action Task Force-FATF), μία ανεξάρτητη μονάδα που συγκροτήθηκε το 1989 στη διάσκεψη των G-7 στο Παρίσι και εξυπηρετείται γραμματειακά από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η χώρα μας αναβαθμίσθηκε το 2011 ως προς την ποιότητα των ελέγχων της από την FATF και έκτοτε καταγράφει θετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Πέρυσι μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας, που έφθασαν στις 444 και αντιστοιχούσαν σε δέσμευση εγκληματικού προϊόντος ύψους 300 εκατ. ευρώ!

Οι εν λόγω περιπτώσεις προέκυψαν από 3.834 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 1.099 προήλθαν από τράπεζες, οι 496 από ασφαλιστικές εταιρείες, οι 45 από χρηματιστηριακές εταιρείες, οι 178 από ξένους φορείς, οι 1.958 από δημόσιες υπηρεσίες και οι 47 από καταγγελίες ιδιωτών!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ