ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παγκόσμια αβεβαιότητα τροφοδοτεί τη τιμή του χρυσού

Η παγκόσμια αβεβαιότητα τροφοδοτεί τη τιμή του χρυσού
Reuters

Η κρίση με τη Βόρεια Κορέα σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το αμερικανικό χρέος έχουν μέχρι σήμερα εκτινάξει την αξία του χρυσού κατά 15% από την αρχή της χρονιάς. 

Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του ξεπέρασε τα 1.326 δολάρια η ουγγιά καταγράφοντας ρεκόρ για το τρέχον έτος, και όλα δείχνουν ότι η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Ο ρόλος του έχει αναβαθμιστεί εκ νέου στις προτιμήσεις των επενδυτών, όχι όμως μόνο λόγω της Βόρειας Κορέας, αλλά και εξαιτίας της εντεινόμενης αβεβαιότητας για τη συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών σχετικά με το Brexit.

Στην ισχυρή ζήτηση συμβάλλει και το σχετικά αδύναμο δολάριο, καθώς όσο μειώνεται η συναλλαγματική του ισοτιμία έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων τόσο πιο ελκυστικός θα γίνεται ο χρυσός για τους επενδυτές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο χρυσός επανέρχεται δριμύτερος, διαψεύδοντας όσους ήθελαν να χάνει το κύρος του ως επενδυτικό καταφύγιο.

Σε κάθε περίπτωση, παρά την εξαιρετική πορεία του χρυσού στις διεθνείς χρηματαγορές η τιμή ανά ουγγιά απέχει ακόμα πολύ από την τιμή-ρεκόρ των 1.900 δολαρίων που είχε καταγράψει το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ