ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχει» η κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις 5,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018

«Τρέχει» η κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις 5,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εισπράξεις ύψους 360 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να καταγράφει τους επομένους 15 μήνες σε μηναία βάση η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει το μνημονιακό στόχο εσόδων ύψους 5,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως και το τέλος του 2018.

Το θέμα αυτό εξετάσθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι Ευκλείδη Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης με τον κοινοτικό Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και στην οποία πέρασε το μήνυμα στη κυβέρνηση πως πρέπει να κινηθεί ταχύτερα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων «ενεργοποιώντας» την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση. Οι εισπράξεις από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώνονται σε 3,6 δισ. ευρώ από το 2011 μέχρι το τέλος του 2016, με τις διαρκείς αποκλίσεις να οδηγούν και σε αλλαγές την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους εκ μέρους των δανειστών.

Για την επίτευξη του στόχου των 5,4 δισ. ευρώ θα πρέπει στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί ένα ακόμη κύμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και από το Υπερταμείο στο οποίο έχει συμφωνηθεί να μεταφερθούν 18 ΔΕΚΟ και κρατικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις αφορούν στις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ για τις οποίες ενδιαφέρονται και Γάλλοι επενδυτές που θα συνοδεύσουν αύριο τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ