ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραμπ: Ανοιχτός στην κατάργηση του ανώτατου ορίου χρέους

Τραμπ: Ανοιχτός στην κατάργηση του ανώτατου ορίου χρέους
AFP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε και συζήτησε με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Κογκρέσο για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης για το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους, δηλώνοντας ανοιχτός στην κατάργησή του.

«Για πολλά χρόνια, άνθρωποι συζητούν για την κατάργηση του ανώτατου ορίου χρέους και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να γίνει αυτό», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους κατά τη συνάντησή του με τον Εμίρη του Κουβέιτ στο Λευκό Οίκο.

«Οπότε οπωσδήποτε αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί. Συζητήσαμε ακόμη και για αυτό στη συνάντηση που είχαμε χθες. Περιπλέκει τα πράγματα, δεν είναι στην πραγματικότητα απαραίτητο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Washington Post έγραψε σήμερα ότι ο Τραμπ και ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ συμφώνησαν σήμερα να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης για το ανώτατο όριο χρέους.

Χθες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος συμφώνησε με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για την παράταση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης μέχρι την 15η Δεκεμβρίου του 2017.

Ο Τραμπ και ο Σούμερ, μαζί με την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, θα εργαστούν τους επόμενους μήνες επί ενός σχεδίου που θα απαλλάσει το Κογκρέσο από την ανάγκη να αυξάνει περιοδικά το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ανέφερε η Post, επικαλούμενη τρεις πηγές, με γνώση της απόφασης.

«Ο πρόεδρος προέτρεψε τους ηγέτες του Κογκρέσου να βρουν μια μονιμότερη λύση για το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους ώστε να μην μετατρέπεται η ψηφοφορία τόσο συχνά σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης», σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, σε ερώτηση που της τέθηκε αναφορικά με το δημοσίευμα.

Οποιοδήποτε μέτρο θα εξακολουθεί να χρειάζεται να τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, που επί του παρόντος ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια που θα καταργεί το ρόλο του Κογκρέσου στην έγκριση της αύξησης του ορίου δημοσίου χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ