ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιτυχία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «κρίνει» την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η επιτυχία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «κρίνει» την προστασία της πρώτης κατοικίας
EUROKINISSI

Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοινώνει πως θα επανεξετάσει στις αρχές Δεκεμβρίου την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας όσων έχουν υπαχθεί στο «νόμο Κατσέλη» (Ν.3869/2010), που ισχύει μέχρι 31.12.2017, ωστόσο το εάν θα επεκταθεί η ισχύς των διατάξεων του «νόμου Κατσέλη» θα εξαρτηθεί από την επιτυχία ή μη του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και η καθυστέρηση έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είχαν ως αποτέλεσμα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια να αυξηθούν αντί να μειωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Θεσμοί, κυβέρνηση και τραπεζίτες θεωρούν πως η υστέρηση που καταγράφεται στον τομέα των στεγαστικών θα υπερκαλυφθεί μόλις ξεκινήσει η υλοποίηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα, αισιοδοξούν ότι θα προκύψουν υψηλά ποσοστά ανάκτησης τόσο μέσω ρευστοποιήσεων ακινήτων όσο κυρίως μέσω της εξυπηρέτησης δανείων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως εάν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα τότε δύσκολα θα επιτευχτεί ο στόχος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών στα 98,2 δισ. ευρώ (-3,6 δισ. ευρώ από το τέλος Ιουνίου) και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 65,9 δισ. ευρώ (-6,9 δισ. από το τέλος Ιουνίου).

Δεδομένου ότι η νομική προστασία του «νόμου Κατσέλη» καλύπτει το 30% των στεγαστικών δανείων εκτιμάται πως δύσκολα οι θεσμοί θα συναινέσουν στην επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω του «νόμου Κατσέλη». Εφόσον δεν έχει δοθεί παράταση της προθεσμίας για υποβολή στο «νόμο Κατσέλη» οι δανειολήπτες δεν θα έχουν καμία άλλη επιλογή εκτός από τη ρύθμιση του δανείου τους εξωδικαστικά ή μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ