ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπόθεση Γεωργίου: Έπαινοι, αλλά και καταγγελίες πριν από το Eurogroup

Υπόθεση Γεωργίου: Έπαινοι, αλλά και καταγγελίες πριν από το Eurogroup
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Δύο διαφορετικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου είχαμε σήμερα, οι οποίες φανερώνουν το πόσο δύσκολος έχει καταστεί ο χειρισμός της.

Η πρώτη αφορά στη δημοσιοποίηση της δήλωσης στήριξης του Παναμερικανικού Στατιστικού Ινστιτούτου (Inter-American Statistical Institute -IASI) προς τoν κ. Γεωργίου και η δεύτερη την καταγγελία του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του «σκανδάλου ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου», ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως οι θεσμοί εκβιάζουν την Ελλάδα για να κλείσει την υπόθεση.

Αναλυτικότερα, το Παναμερικανικό Στατιστικό Ινστιτούτο εξέδωσε δήλωσή στην οποία αναφέρει πως ανησυχεί βαθύτατα για την πρόσφατη απόφαση του Ελληνικού Εφετείου να καταδικάσει τον Ανδρέα Γεωργίου για παραβίαση καθήκοντος και πως συμφωνεί απόλυτα με την ανακοίνωση του Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου (ISI), στην οποία αναφέρεται πως ο κ. Γεωργίου ενήργησε ανά πάσα στιγμή σε πλήρη συμμόρφωση με τον Ευρωπαϊκό Στατιστικό Κώδικα Ορθής Πρακτικής.

Κατά το Παναμερικανικό Στατιστικό Ινστιτούτο η ετυμηγορία είναι «άδικη» για τον κ. Γεωργίου και έχει αρνητικές συνέπειες για την ακεραιότητα των ελληνικών και ευρωπαϊκών επισήμων στατιστικών. Στη βάση αυτή καλεί την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε διαβουλεύσεις με τις αντίστοιχες στατιστικές αρχές τους, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αμφισβητήσουν αυτήν την ετυμηγορία και να επιδιώξουν την αναστροφή της, κάτι που χαρακτηρίζει «θέμα ύψιστης προτεραιότητας».

Σε πλήρη αντίθεση με την ανακοίνωση του Παναμερικανικού Στατιστικού Ινστιτούτου ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής άσκησε δριμεία κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Κομισιόν για τις απαράδεκτες πιέσεις που ασκούν στην Ελλάδα ώστε να αθωωθεί ο κ. Γεωργίου και να ξεχαστεί όπως είπε «το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σκάνδαλο χειραγώγησης στατιστικών».

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Πρόγραμμα, σημείωσε ότι «το 2010, ο τότε Πρόεδρος της ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Γεωργίου, η Eurostat και η Τρόικα, αύξησαν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας με τρόπο που παραβιάζει, τόσο την ελληνική, όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία» και επιτέθηκε στην Κομισιόν και του ευρωπαϊκούς θεσμούς, λέγοντας ότι «αντί να εξετάσουν το θέμα στη βάση της αξιοπιστίας των στατιστικών και του σεβασμού των ίδιων των ευρωπαϊκών κανονισμών, εκβιάζουν την Ελλάδα να παρέμβει στην ελληνική δικαιοσύνη ώστε να αθωωθεί ο κ. Γεωργίου, να κλείσει η υπόθεση, να ξεχαστεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σκάνδαλο χειραγώγησης στα στατιστικά».

Να σημειωθεί πως η υπόθεση του κ. Γεωργίου θα εξετασθεί αύριο στο άτυπο Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας με την ευρωζώνη ωστόσο να αναγνωρίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ