ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΤΕ: Στα 14 δισ. ευρώ θα κινηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό

ΣΕΤΕ: Στα 14 δισ. ευρώ θα κινηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό

Χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων δείχνουν να κινούνται τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό για το 2017, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της στρατηγικής του συνδέσμου για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο κ. Ρέτσος επεσήμανε ότι προς το παρόν ο ΣΕΤΕ δεν αναθεωρεί την εκτίμηση που είχε κάνει τον περασμένο Μάρτιο για συνολικές (συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) αφίξεις της τάξεως των 28,5 εκατ. τουριστών, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μία -επιπλέον σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις- ενίσχυση των οδικών αφίξεων της τάξεως των 800.000. Όσον αφορά τα έσοδα, η αρχική εκτίμηση ήταν για 14,5 δισ. ευρώ εφόσον η μέση δαπάνη πλησίαζε εκείνη του 2015. «Φαίνεται όμως ότι κινείται υψηλότερα μεν από τα επίπεδα του 2016 αλλά δεν θα φθάσει στα επίπεδα του 2015» επεσήμανε ο κ. Ρέτσος, εκτιμώντας ότι τελικώς τα έσοδα θα κινηθούν στα επίπεδα των 14 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τη στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει ο ΣΕΤΕ, ο κ. Ρέτσος, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Μάιο, έκανε λόγο για ένα τρίπτυχο που περιλαμβάνει την εξωστρέφεια, τις συνέργειες και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην αρχική τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε μία σειρά από θέματα και επεσήμανε, για παράδειγμα, τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξη σε τομείς όπως είναι ο αγροδιατροφικός και ο πολιτιστικός τουρισμός. «Οι στόχοι μας για το επόμενο διάστημα είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι και ήδη δουλεύουμε συστηματικά για αυτούς. Να ανέβει ο ελληνικός τουρισμός ακόμα πιο ψηλά, με όπλο μας την ενότητα του κλάδου και την εργασιακή ειρήνη. Να πετύχουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συνέργειες για να μπορέσουμε να αναδείξουμε την ισχυρή κοινωνική διάσταση του τουρισμού. Να ανταποδώσουμε στην ελληνική κοινωνία το μέρισμα που της αναλογεί» τόνισε ο κ. Ρέτσος.

Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα των επενδύσεων στον ελληνικό τουρισμό και το επενδυτικό κλίμα, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι προς το παρόν η χώρα δεν έχει δείξει ένα φιλικό προς τις επενδύσεις πρόσωπο παρά το γεγονός ότι υπάρχει «πεδίο λόξης λαμπρό» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση του Ελληνικού, ένα έργο που εκτιμά ο ίδιος ότι μπορεί να αλλάξει συνολικά την εικόνα της Αττικής και θα έστελνε μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική προς τις επενδύσεις. Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχουν 3-4 μεγάλες επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό που είναι ώριμες και θα μπορούσαν να έχουν σημαντική συνεισφορά. «Δεν θα πρέπει να μπαίνουν εμπόδια σε τέτοιου είδους επενδύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ