ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι της ΑΑΔΕ στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών

Έλεγχοι της ΑΑΔΕ στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών
Shutterstock Stock Photos

Έλεγχο στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμής, φρένο στη διαρροή εσόδων από τα λεγόμενα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (π.χ. Airbnb), υποχρεωτική δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών από τους επαγγελματίες, αφορολόγητο νοικοκυριών, εφόσον τα χρήματα των συναλλαγών καταλήγουν σε δηλωμένους επαγγελματικούς λογαριασμούς, αλλά και ρήτρα μείωσης φοροδιαφυγής προκειμένου να ισχύσει για τις εταιρείες ενός κλάδου ο ακατάσχετος λογαριασμός, είναι ορισμένα μόνο από τα «όπλα» που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να ρίξει στη μάχη των εσόδων.

Πρώτο μέλημα των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι να αποκλείσουν τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών (POS εξωτερικού, ηλεκτρονικά πορτοφόλια κ.τ.λ.) που παρέχουν τη δυνατότητα σε επαγγελματίες τα χρήματα που εισπράττουν μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών να πηγαίνουν απευθείας σε λογαριασμούς της Βουλγαρίας, της Μάλτας, της Ρουμανίας ή άλλων χωρών.

Είναι πολλά τα παραδείγματα και τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με το Βήμα το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν μαζικές διασταυρώσεις σε συνέχεια εκείνων που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει έτοιμη την απόφαση σύμφωνα με την οποία θα υποχρεώνει όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες να δηλώσουν έναν ή και περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς όπου μόνο μέσω αυτών θα πραγματοποιούν συναλλαγές με πελάτες ή προμηθευτές.

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποκλείσει φαινόμενα όπου πελάτες των επαγγελματιών καταθέτουν χρήματα μέσω e-banking ή απευθείας στο γκισέ των τραπεζών σε προσωπικούς λογαριασμούς των επιτηδευματιών προκειμένου οι τελευταίοι να μην τα εμφανίσουν ως έσοδα από τη δραστηριότητά τους και φυσικά να μη φορολογηθούν για αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ