SUSTAINABLE NEWS

MYTILINEOS: Εγκατέστησε το μεγαλύτερο αεριοστρόβιλο στην Ελλάδα (vid)

MYTILINEOS: Εγκατέστησε το μεγαλύτερο αεριοστρόβιλο στην Ελλάδα (vid)

Εγκατεστημένος στο ενεργειακό κέντρο της MYTILINEOS στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας βρίσκεται πλέον ο μεγαλύτερος και αποδοτικότερος αεριοστρόβιλος στο ελληνικό σύστημα και ένας από τους πιο σύγχρονους της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς ο αεριοστρόβιλος αφενός συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και αφετέρου αποτελεί σημαντικό πυρήνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η παραλαβή και τοποθέτηση του μεγαλύτερου και πιο αποδοτικού αεριοστρόβιλου από τη General Electric (GE), αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για τη MYTILINEOS αλλά και για τη χώρα.

Και αυτό γιατί ο αεριοστρόβιλος 9HA.02 της General Electric (GE), ο πρώτος τύπου «H» που εγκαθίσταται στην Ελλάδα, κατά τη λειτουργία του θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Πρόκειται για τον τεχνολογικό εξοπλισμό της νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος η οποία κατασκευάζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία στις αρχές του 2022. Με την προσθήκη του νέου σταθμού, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της MYTILINEOS θα υπερβεί τα 2.000 MW, μη συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής από ΑΠΕ.

Η επένδυση αυτή θέτει την αναβαθμισμένη ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας σε νέα ισχυρή τροχιά, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου, καθιστά τη νέα μονάδα με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) ως τη μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Με αυτή την εξέλιξη, σύντομα η MYTILINEOS θα είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνεισφέρει στο εθνικό ενεργειακό σύστημα με μία μονάδα τελευταίας τεχνολογίας και με μεταβατικό καύσιμο, γεγονός που οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων και των επιπτώσεών τους. Συγκεκριμένα, η νέα μονάδα θα παράγει 250 κιλά CO2 ανά παραγόμενη μεγαβατώρα σε αντίθεση με τις λιγνιτικές μονάδες που παράγουν από 1,2 έως 1,5 τόνους CO2 ανά μεγαβατώρα δηλαδή 6 φορές πάνω από τη νέα μονάδα.

Όπως σχολίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο εργοτάξιο της μονάδας, «το νέο εργοστάσιο θα βοηθήσει να επιτευχθούν οι στόχοι της Ελλάδας για τη γρηγορότερη απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου για τον άλλο μεγάλο στόχο, να επιτύχουμε πάνω από 60% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας μέχρι το 2030».

Σημειώνεται ότι, το 2021 η MYTILINEOS έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που έθεσε σαφείς στόχους και δεσμεύτηκε να ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό της αποτύπωμα δείχνοντας το δρόμο για μία πιο πράσινη και περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ