SUSTAINABLE NEWS

MYTILINEOS: Ηγετική θέση στο «πράσινο» αλουμίνιο παγκοσμίως

MYTILINEOS: Ηγετική θέση στο «πράσινο» αλουμίνιο παγκοσμίως
H εταιρεία έχει θέσει τον πιο επιθετικό στόχο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως που από το 2025 και μετά θα παράγουν «πράσινο» αλουμίνιο κατατάσσει την MYTILINEOS ανάλυση της εταιρείας Edison.

Η ελληνική εταιρεία, σύμφωνα με τους αναλυτές της Edison αναμένεται να είναι η τρίτη εταιρεία παγκοσμίως που θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο των εκπομπών λιγότερων από τεσσάρων τόνων C02 ανά τόνο παραγωγής αλουμινίου, γεγονός που κατατάσσει την παραγωγή της σε αυτό που αποκαλείται «πράσινο αλουμίνιο».

Ενδεικτικό της σημασίας της παραπάνω εξέλιξης είναι ότι οι άλλες δύο εταιρείες είναι η Norsk Hydro από τη Νορβηγία η οποία έχει κεφαλαιοποίηση της τάξης των 18 δισ. ευρώ και η ρωσική Rusal με κεφαλαιοποίηση 8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η ελληνική εταιρεία βρίσκεται μπροστά από την αμερικάνικη Alcoa (με κεφαλαιοποίηση 14 δισ. ευρώ) καθώς και την αγγλοαυστραλιανή Rio Tinto (με 111 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση), οι οποίες επίσης βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές της Edison, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της MYTILINEOS είναι πως η εταιρεία έχει θέσει τον πιο επιθετικό στόχο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχοντας δεσμευτεί για μείωση των συνολικών και ειδικών εκπομπών άνθρακα από τη μεταλλουργία κατά 65% και 75% αντίστοιχα, με ορίζοντα το 2030. Αυτό θα γίνει πράξη τόσο μέσω της χρήσης ΑΠΕ όσο και μέσω της αύξησης παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου ενώ παράλληλα η εταιρεία έχει δεσμευτεί μέχρι το 2050 να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

Τα οφέλη του «πράσινου» αλουμινίου

Όλη η διαδικασία της μετάβασης προς το «πράσινο» αλουμίνιο φέρνει μαζί της μια σειρά από οφέλη αναφορικά με την κερδοφορία της MYTILINEOS τα επόμενα χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν οι αναλυτές της Edison, σε αυτά περιλαμβάνονται:

  1. Ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος της εταιρείας, καθώς η παραγωγή «Πράσινου» αλουμινίου αυτή την στιγμή δεν ξεπερνά το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης
  2. Υψηλότερες τιμές Αλουμινίου (LME) και Premia
  3. Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της χρήσης χαμηλότερου κόστους ΑΠΕ, καθώς η MYTILINEOS διαχειρίζεται ένα portfolio ΑΠΕ ~7GW, εκ των οποίων τα ~2GW βρίσκονται στην Ελλάδα.
  4. Η στροφή στις ΑΠΕ, αυτόματα θα σημάνει και την απεξάρτηση του κόστους παραγωγής από το ασταθές περιβάλλον τιμών ενέργειας, ενισχύοντας έτσι τη σταθερότητα της κερδοφορία του τομέα της Μεταλλουργίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ