ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Πετράκης στο CNN Greece: Από το 2021 τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Αμαλία Κάτζου Αμαλία Κάτζου - CNN Greece

Για τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το Ταμείο Ανάκαμψης μίλησε στο CNN Greece, ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, κ. Παναγιώτης Πετράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφωνήσουν τώρα, θα βγει λευκός καπνός μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Οικονομικών το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση των κονδυλίων παραμένει το ίδιο και η Ελλάδα δεν επηρεάζεται εάν αργήσει κάποιες εβδομάδες η συμφωνία και εκτίμησε πως οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν από το 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει όρους, που όμως δεν θα έχουν καμία σχέση με εκείνους του μνημονίου και θα αφορούν περισσότερο στο σε ποιους κλάδους θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια.

Ζητούμενο, όπως λέει ο καθηγητής είναι να υπάρξει στήριξη της αγοράς εργασίας, για να στηριχθεί και η οικονομία γενικότερα.

«Η πανδημία δημιούργησε μια οικονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο το 2021 αναμένεται η ανάκαμψη να είναι σημαντική», ανέφερε ο κ. Πετράλης, εκτιμώντας πως είναι μικρές οι πιθανότητες η Ευρώπη να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Για την Ελλάδα ο καθηγητής Οικονομικών προέβλεψε πως η ύφεση για φέτος είναι δεδομένη και θα εξαρτηθεί από την πορεία του τουρισμού, ωστόσο την επόμενη χρονιά θα υπάρξει σημαντικό rebound.

«Σίγουρα θα υπάρξουν ορισμένες οικονομίες οι οποίες θα βγουν αρκετά πιο γρήγορα, μεταξύ αυτών είναι η Γερμανία. Εμείς επειδή στηριζόμαστε πολύ στις υπηρεσίες έχουμε μία βραδυπορία στην εξέλιξη. Όλα αυτά τα συζητάμε για διάστημα ενός, 1,5 χρόνου όπως είναι σήμερα οι προβλέψεις. Θα έλεγα ότι θα έχουμε μία αξιόλογη ανάκαμψη, αν έχουμε -7,5 φέτος και έχουμε του χρόνου +5,5 είναι αξιόλογη ανάκαμψη. Ότι θα αποκαταστήσουμε τα επίπεδα που είχαμε τον Ιανουάριο του 2020 προς το τέλος του 2021, και αυτό είναι γεγονός», σημείωσε ο κ. Πετράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ