ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι βραχώδεις σχηματισμοί των Μετεώρων που «μαγεύουν»

Οι βραχώδεις σχηματισμοί των Μετεώρων που «μαγεύουν»
Βραχώδεις σχηματισμοί που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 400 μέτρα ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Ένα μοναδικό παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο συνιστούν οι βραχώδεις σχηματισμοί των Μετεώρων, που μπορεί να ξεπερνούν τα 400 μέτρα και «μαγεύουν» τους επισκέπτες και τις επισκέπτριές τους, που έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη για να τους θαυμάσουν.

Τα Μετέωρα διακόπτουν τη «μονοτονία» του απέραντου θεσσαλικού κάμπου, όπου η μοναδικότητά τους δεν έγκειται μόνο στους βράχους, αλλά στο γεγονός πως πάνω σε αυτούς έχουμε κατοίκηση σε μια σπάνια μοναστική κατασκευή και αρχιτεκτονική.

Οι πρώτοι ερημίτες, σύμφωνα με ιστορικούς, ανεβαίνουν στους βράχους των Μετεώρων στα τέλη του 11ου και στις αρχές του 12ου αιώνα και συγκροτείται μια υποτυπώδης ασκητική πολιτεία, η Σκήτη της Δούπιανης ή των Σταγών.

Οι πρώτες μονές, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κτίζονται γύρω στον 14ο αιώνα, πολλές από τις οποίες ανακαινίζονται ή ανεγείρονται από τα θεμέλιά τους τον 16ο αιώνα, εποχή που αποτελεί περίοδο ιδιαίτερης ακμής και άνθισης του μετεωρίτικου μοναχισμού. Στην ακμή τους, τα Μετέωρα (16ος – 17ος αιώνας) μετρούσαν 24 μονές από τις οποίες σήμερα λειτουργούν μόνο έξι.

Τελικά, «κέρδισαν» επάξια μια θέση ανάμεσα στα μνημεία που βρίσκονται κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ