ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια Ημέρα Πάντα: 6 videos και ό,τι πρέπει να ξέρετε για το Γίγαντα που απειλούμε

Παγκόσμια Ημέρα Πάντα: 6 videos και ό,τι πρέπει να ξέρετε για το Γίγαντα που απειλούμε

Μόλις 1.864 Γιγάντια πάντα (Ailuropoda melanoleuca) απομένουν ελεύθερα στη φύση σήμερα αναφέρει η WWF για το αγαπημένο ζώο πολλών που σήμερα έχει τη δική του Παγκόσμια Ημέρα.

Ο πληθυσμός τους είναι πολύ μικρός, όμως το θετικό είναι ότι δείχνει ανοδική πορεία: σήμερα υπάρχουν 40% περισσότερα Γιγάντια πάντα από όσα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν το WWF ξεκίνησε το πρόγραμμα προστασίας του στην Κίνα.

Όταν γεννιέται, το μωρό Γιγάντιο Πάντα είναι τυφλό και ζυγίζει μόλις 90-130 γραμμάρια, δηλαδή όσο ένα κινητό τηλέφωνο. Όταν ενηλικιώνεται φτάνει τα 100-150 κιλά.

Παρά τη γλυκιά τους εμφάνιση, τα Πάντα είναι αρκούδες και αν χρειαστεί μπορεί να αγριέψουν προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Επίσης, παρόλο που μπορεί να μοιάζουν τεμπέλικα, είναι εξαιρετικά ικανά στην αναρρίχηση δέντρων, αλλά και στην κολύμβηση.

Μες στο δάσος, παραμένουν μακριά από τους ανθρώπους και η ασπρόμαυρη γούνα τους χρησιμεύει σαν καμουφλάζ.

Τα Γιγάντιο πάντα τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με φύλλα, βλαστάρια και καλάμια μπαμπού. Καθημερινά χρειάζεται να τρώει μέχρι και 38 κιλά μπαμπού και να περνά ως και 14 ώρες της ημέρας του μασουλώντας.

Τον χειμώνα, αντίθετα με άλλες αρκούδες, τα Γιγάντια πάντα δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Αντίθετα, κατεβαίνουν χαμηλότερα στο βουνό για να βρουν πιο ζεστό κλίμα, ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνουν στις πιο δροσερές περιοχές του δάσους τους. Ποτέ ωστόσο δεν απομακρύνονται από περιοχές όπου τα μπαμπού αφθονούν.

Τα τελευταία χρόνια η διάνοιξη δρόμων και η αποψίλωση των δασών τους για ξυλεία ή για καλλιέργειες, απειλεί το είδος καθώς περιορίζεται.Τα Γιγάντια πάντα απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της εξαφάνισης του βιότοπού τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ