ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βρετανία: Εκατομμύρια θύματα φυσικών καταστροφών δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια

Βρετανία: Εκατομμύρια θύματα φυσικών καταστροφών δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια
REUTERS/Rebecca Naden

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες πρέπει να αναζητήσουν εκατομμύρια ανθρώπους που πλήττονται από κρίσεις όπως οι πλημμύρες και οι σεισμοί, αλλά μένουν «κρυμμένοι στις σκιές» και χωρίς βοήθεια, ανέφερε το μεγαλύτερο στον κόσμο δίκτυο ανακούφισης.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως περίπου 134 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια το 2018, όμως μόνο 97 εκατομμύρια από αυτούς θα λάβουν βοήθεια, ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Εκατομμύρια άνθρωποι δεν λαμβάνουν βοήθεια λόγω έλλειψης πληροφόρησης, ανεπαρκούς χρηματοδότησης και επειδή βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ανέφερε.

«Ακόμη κι αν όλες οι ανθρωπιστικές εκκλήσεις χρηματοδοτηθούν πλήρως, είναι πιθανόν ότι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να μένουν πίσω», δήλωσε ο Ελχάτζ Ας Σάι, Γενικός Γραμματέας της IFRC.

«Η έκθεση αυτή θα πρέπει να κινητοποιήσει ολόκληρο τον διεθνή ανθρωπιστικό τομέα ώστε να βρει εκείνους που έμειναν στην απόγνωση κρυμμένοι στις σκιές», ανέφερε σε δήλωσή του.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, σημειώθηκαν περίπου 3.750 φυσικές καταστροφές, κυρίως πλημμύρες και καταιγίδες, σύμφωνα με την IFRC.

Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερες από μία καταστροφές κάθε μέρα, που εκτιμάται ότι έχουν επηρεάσει δύο εκατομμύρια ανθρώπους και είχαν αποτέλεσμα σχεδόν 1,7 δισ. ζημιές παγκοσμίως, αναφέρεται στην έκθεση.

Οι οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από καταστροφές οι οποίες συνδέονται με το κλίμα έχουν αυξηθεί περίπου 2,5 φορές τα τελευταία 20 χρόνια, ανέφερε τον Οκτώβριο ο ΟΗΕ, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και τη σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η πρόσβαση σε εκείνους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από καταστροφές απαιτεί μια επανεξέταση του πώς διανέμεται η βοήθεια, όπως η μεταφορά μετρητών, δήλωσε ο Άλεξ Κέιρλ, διευθυντής προγραμμάτων για τον βρετανικό Ερυθρό Σταυρό.

«Η χορήγηση μετρητών στους ανθρώπους δεν προϋποθέτει διαδικασίες επιμελητείας όπως αυτές που απαιτούν συχνά αυτές οι επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο Κέιρλ σε άρθρο για το Thomson Reuters Foundation.

«Τα μετρητά μπορούν να μας βοηθήσουν να φθάσουμε στους ανθρώπους πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και πιο κρίσιμα σε εκείνους που μπορεί να είναι κρυμμένοι μέρες, ακόμη και μήνες, έπειτα από μια καταστροφή».

Η αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης τοπικών εθελοντών είναι επίσης κρίσιμης σημασίας στη διάρκεια κρίσεων, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία όπως εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα για να προσδιορίσουν τις ζώνες της καταστροφής ώστε να εντοπίσουν εκείνους που έχουν ανάγκη, πρόσθεσε ο Κέιρλ.

Κι όμως, το 2017 λιγότερο από το 3% της διεθνούς βοήθειας, περίπου 603 εκατομμύρια δολάρια, δόθηκαν σε τοπικές ομάδες που έσπευσαν πρώτες στο σημείο μιας καταστροφης, δείχνει η έκθεση της IFRC.

«Οι τοπικές κοινότητες είναι πιο σημαντικές από ποτέ για να μας βοηθήσουν να φθάσουμε αυτούς τους ‘αόρατους ανθρώπους’ – και διαθέτουν ήδη τα δίκτυα επί τόπου προκειμένου να μετασχηματίσουν τον τρόπο διανομής της βοήθειας», είπε ο Κέιρλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ